latinica  ћирилица
19/04/2019 |  20:02 | Autor: SRNA

Makron koristi požar u političke svrhe

Lider pokreta "žutih prsluka" Ingrid Levavase optužila je danas predsjednika Francuske Emanuela Makrona da u političke svrhe koristi požar koji je zahvatio katedralu Notr Dam.
Emanuel Makron ( Foto: euobserver.com / Consilium) -
Emanuel Makron ( Foto: euobserver.com / Consilium)

Makron je izazvao kritike jer je prošle sedmice u obraćanju naciji govorio o požaru u katedrali, a ne o odgovoru na socijalnu krizu koja je dovela do početka protesta "žutih prsluka" u novembru prošle godine.

Dodatno negodovanje javnosti izazvalo je to što su u roku od nekoliko časova milijarderi obećali više miliona evra za obnovu oštećene katedrale a na zahtjeve "žutih prsluka" francuska administracija nije ni odgovorila.

- Svi posmatramo gomilanje miliona iako smo proveli pet mjeseci na ulicama u borbi protiv socijalne i fiskalne nepravde. Ono što se desilo u Notr Damu je očigledno tragedija ali niko nije poginuo. Neki govore i o nacionalnoj žalosti kao da su izvan pameti - naglasila je Levavaseova.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner ranije je najavio da će za sutra zbog protesta "žutih prsluka" biti angažovano 60.000 policajaca a da će u blizini Notr Dama biti zabranjena okupljanja.

"Žuti prsluci" će sutra izaći na ulice 23. vikend zaredom.