latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:02 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Mlaka: Obilježena 74. godišnjica od proboja jasenovačkih logoraša (FOTO)

U Mlaki kod Јasenovca, obilježena je 74. godišnjica od proboja jasenovačkih logoraša. Na današnji dan 1945. godine, 600 muškaraca iz logora Ciglana, pokušalo je proboj, a preživio je 91 logoraš. Za sve žrtve ustaških zločina za vrijeme NDH-a, u Hramu Svetog proroka Ilije, služeno je molitveno sjećanje.

Sistematsko ubijanje Srba, Јevreja, Roma i ostalih antifašista istorijska je činjenica i pečat jasenovačkih logora smrti.

Ni selo Mlaka nije pošteđeno, već je samo jedan od primjera masovnih zločina i počinjenog genocida nad stanovništvom.

- Mojih je 14 stradalo od Kusonja do Јadovnog. Stradali su mi i djedovi i bake, svi osim oca i strica koji su odvedeni u logor - priča Milan Kozlović iz Hrvatske.

U Mlaki kod Јasenovca, tokom Drugog svjetskog rata nalazio se ustaški sabirni centar za žene i djecu sa Kozare, koji su odavde odvođeni u jasenovačke logore i smrt.

- Moja majka je bila logoraško djete, preživjela je sve strahote. Četvoro druge djece je ostalo, kaže, otimali su je iz ruke, a ona je imala samo šest godina kada je ostala u logoru - ističe Radojka Milenković iz Pakraca.

Anka Šeatović iz Nove Gradiške navela je da joj je brat ranjen kada je imao tri godine, baka je ranjena u nogu, a majku su joj ustaše izbole na devet mjesta.

Mlaka (Foto: RTRS)

Za sve žrtve ustaškog genocida u Drugom svjetskom ratu, Svetu arhijerejsku liturgiju služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakračko – slavonski Јovan i umirovljeni vladika zahumsko-hercegovački Atanasije.

- Ovo je poruka svetosti, da je ovo svešteno božje mjesto, da su stradalnici ovdje u Јasenovcu i u Mlaki sveti božji mučenici, ni po čemu različiti od svetog Dimitrija, svetog Gorgija, i svih drugih svetih od pamtivjeka do danas - rekao je episkop pakračko-slavonski Јovan.

Srpski predstavnici u Hrvatskoj, nezadovoljni su odnosom hrvatskih vlasti prema zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, ali i statusom koje ima Spomen - područje Јasenovac.

- Žrtve se umanjuju, zločin se nastoji relativizovati, prikazati da to uopšte nije bio logor smrti i samo obilježavanje komemoracija u Јasenovcu ima jedan drugorazredni karakter - poručio je Boris Milošević, poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u hrvatskom saboru.

U Nezavsnoj Državi Hrvatskoj, izvršen je pogrom, novijoj istoriji nepoznat i po broju ubijenih i po metodama.

Ustaše su u Јasenovcu ubile 700.000 ljudi, od kojih 500.000 Srba.