latinica  ћирилица
22/04/2019 |  17:28 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Zločin bez kazne: 20 godina od bombardovanja RTS-a (FOTO)

Na današnji dan, prije dvadeset godina, NATO je bombardovao zgradu Radio-televizije Srbije, kada je poginulo 16 radnika. To je bilo prvi put da jedna medijska kuća bude proglašena legitimnim vojnim ciljem. RTS i udruženje novinara Srbije organizovali su skup na kojem će prisustvovati najveće svjetske medijske kuće . Tema o kojoj će raspravljati je nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Dva dana prije bombardovanja, iz zgrade su se povukli Si-En-En i Bi-Bi-Si, a zatim i ostali strani novinari ostavivši kolege sa RTS da, ništa ne sluteći, uredno rade noćni dnevnik, 23. aprila. U dva časa tokom emitovanja dnevnika, pala je bomba, a preživjeli kažu da su se igrom sudbine zadesili u studiju koji nije uništen.

- Za mene je ovih 20 godina čist ćar. Јa sam nastavio da radim u ovoj kući i nadam se da ću iz nje i otići u penziju. Tužno je to, jer to je zločin i za to niko nije odgovarao i mi se nadamo da će jednom neko položiti račune - kaže Dragan Stanar,  snimatelj RTS-a.

20 godina od bombardovanja RTS-a

Nikad popravljeni dio zgrade i spomenik svjedoče o tome događaju, a Zašto, pitaju se i medijski radnici Srbije, koji su organizovale konferenciju "Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima.

- Taj spomenik zločina ostaće trajno kako bi upoznali kolege iz cijelog svijeta o onome što se dogodilo ovdje prije 20 godina - riječi su Vladimira Radomirovića iz UNS-a.  

Konferencija i prisjećanje 23. aprila nije samo zbog RTS, kažu organizatori. To je bio samo početak- bombardovanjem javnog servisa Srbije postavljen je presedan.

- Srbija je bila prva, a kasnije su Sjedinjene Američke Države bombardovale i Al džaziru - dodao je Radomirović.

Čelnici NATO-a tvrdili su da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunala, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS-a, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak. Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović 2002. godine osuđen je na 10 godina zatvora jer nije poštovao naređenje tadašnje Savezne vlade da ljude i tehniku izmjesti iz objekata u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici.