latinica  ћирилица
23/04/2019 |  16:56 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Zajedničkim naporima riješiti probleme otpada na Limu i Drini

U Višegradu je održan trilateralni sastanak za rješavanje problema plutajućeg otpada na rijekama Lim i Drina. O problemu koji ugrožava rad hidroelektrana na ovom području razgovarali su resorni ministri Srpske, Srbije i Crne Gore i predstavnici HE i opština u slivu Drine i Lima.

Na sastanku su dogovoreni planovi zajedničkog djelovanja na terenu kako bi se riješio višegodišnji problem plutajućeg otpada na rijekama Lim i Drina. Kako je najavljeno, biće formirane dvije komisije - jedna koja će se baviti problemom drvnog otpada na Tari, a druga koja će se baviti problemom divljih deponija na Limu koje su glavni uzročnici zagađenja Drine.

- Svi smo alergični na radne grupe, ali ne možete bez dijagnoze. Moramo da vidimo tačno odakle dolazi otpad, kako ćemo ga sakupljati i koje su lokacije deponija kako bi mogli da ih razriješimo - poručio je Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine Srbije.

Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, napominje da u ovom slučaju najviše ispašta opština Višegrad.

- Ovo je problem koji najviše tišti opštinu Višegrad. Sama činjenica da je ovdje 50.000 kubnih metara otpada deponovano na odlagalištu Planina govori koje količine otpada dođu Tarom i Limom i pritokama Drine - podsjetila je Golićeva.

Pavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore, podržava svaku vrstu dogovora.

- Potrebno je postići nivo kulture življenja na ovim prostorima da bi onda i represija mogla da ima svoju ulogu. Onda imamo priču koja je kompletno završena - smatra Radulović.

Plutajući otpad predstavlja ogroman problem Višegradu, kako po zdravlje ljudi, tako i po prirodu.

- Ovo je direktna posljedica negativnog uticaja čovjeka na životnu sredinu - istakao je  Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

Radnici preduzeća HE na Drini svakodnevno iz korita Drine uklone nekoliko tona plutajućeg otpada koji Limom dođe do lančanice, koja je postavljena nekih kilometar uzvodno od objekta HE Višegrad.

Svijest građana mora biti podignuta na viši nivo, kako bismo svi uživali u ljepoti koju nam priroda daje, da imamo čistije rijeke, a Drina kao biser zaslužuje da bude čista i bistra, a ono što je ljudski nemar napravio može samo da nam bude opomena.