latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:11 | Autor: SRNA

Milunović: Neprimjenjivanje mjera zaštite najčešći uzrok povreda na radu

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je danas da su neprimjenjivanje mjera zaštite na radu, nesprovođenje preventive i nedovoljna obuka radnika najčešći razlozi povreda na radu.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Milunović je naveo da su prošle godine u Srpskoj lakše povrijeđena 1.474 radnika, teže 79, a bilo je 14 povreda sa smrtnim ishodom, kao i da je najviše slučajeva registrovano u oblasti građevinarstva.

- Ovo je najveći broj povreda na radu u posljednjih 10 godina od kada se primjenjuje Zakon o zaštiti na radu. U narednom periodu namjeravam da posjetim građevinske firme kako bi se utvdrilo koji su to razlozi povreda na radu - rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

On je uoči konferencije "Stanje i perspektive zaštite na radu u Republici Srpskoj", koje je organozovalo ovo ministarstvo povodom obilježavanja Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu, naveo da je cilj skupa da se ukaže na značaj zaštite na radu jer, kako je naglasio, samo zdrav radnik može da bude koristan sebi, porodici, poslodavcu i društvu.

- Biće sagledani svi aspekti zaštite na radu i zakonodavni i institucionalni okviri, a nakon rasprave odredićemo dalje pravce kretanja u ovoj oblasti u namjeri da se smanji broj povreda na radu - rekao je on.

Milunović je naveo da je resorno ministarstvo sačinilo kvalitetnu informaciju za proteklih 10 godina, iz koje je vidljivo da raste broj povreda na radu, lakših, težih, te onih sa smrtnim ishodom.

- Cilj ove konferencije jeste da učesnici kritičkim mišljenjem doprinesu boljem stanju u ovoj oblasti. Ministarstvo će potom sprovesti javnu raspravu o primjeni zakona i o tome će detaljno izvijestiti i Ekonomsko-socijalni savjet i Vladu Srpske - rekao je Mulunović.

Ona je naglasio da će to biti osnovni dokument na kojem će se zasnivati strategija zaštite na radu u Srpskoj za 2020. i 2021. godinu s ciljem bolje zaštite zdravlja radnika.

Rukovodilac Odsjeka inspekcije rada u Inspektoratu Srpske Momčilo Đekanović rekao je da u posljednje dvije godine zabilježena veća ekaspanzija građevinarstva u Srpskoj, a samim i tim i veći broj gradilišta i angažovanih radnika, što za posljedicu ima i veći broj slučajeva povreda na radu.

On je naveo da su građevinarstvo i šumarstvo, što se pokazalo i u svijetu, najrizičnije grane i da je u njima najveći broj slučajeva povreda na radu.

- Inspektor rada ima odgovarajuća ovlašćenja da može kazniti i privremeno zabraniti rad na gradilištu do otklanjanja nepravilnosti koje dovode do povreda - rekao je Đekanović.

On je naveo da putem zakona i drugih propisa postoje definisane represivne mjere, te da su po Zakonu o zaštiti na radu propisane kazne u iznosu od 2.500 do 15.000 KM za prekršaj.

Đekanović je dodao i da je cilj konferencije podizanje svijesti svih angažovanih u oblasti zaštite na radu da bi zajedno unaprijedili stanje što je, kako je rekao, bolji pravac nego što su represivne mjere.

Svjetski dan bezbjednosti i zdravlja na radu obilježava se 28. aprila različitim kampanjama s ciljem unapređenja zaštite na radu, odnosno smanjenja broja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.