latinica  ћирилица
24/04/2019 |  13:16 ⇒ 17:51 | Autor: SRNA

Gradiška: Položeni vijenci na spomen-obilježja

Na spomen-obilježja poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata, žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 24. aprila - Dana grada i 74 godine od oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da se danas proslavlja dan kada je Gradiška oslobođena od okupatora u Drugom svjetskom ratu čime su stvoreni uslovi za razvoj i napredak.

- Naša je obaveza da se poklonimo žrtvama koje su uložile svoje najsvetije, svoje živote u temelje našeg grada i danas Republike Srpske. Na nama je da im se odužimo tako što ćemo se odužiti njihovim porodicama i da nastavimo da gradimo Gradišku i Republiku Srpsku, kao jedini način sigurnosti opstanka svih nas na ovim prostorima - rekao je Adžić.

Božo Vidačković, preživjeli logoraš najzloglasnijeg dječijeg logora u Sisku, vratio se u Gradišku 1947. godine. On je istakao da se sjeća svih događaja, od zarobljavanja na Kozari preko logora u Staroj Gradiški, Јablanacu i Mlaki gdje je bila najveća drama jer su djecu odvajali od majki i deportovali u logor u Sisak u kojem su djeca trovana i u kojem mu je umrlo svih sedamnaestoro braće i sestara.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj rekao je da na području Gradiške živi još devet učesnika Narodnooslobodilačkog rata, a da je zadatak potomaka da čuvaju i njeguju tradiciju i osjećaje prema Narodnooslobodilačkoj borbi.

On je istakao da je oslobođenje Gradiške i Narodnooslobodilačka borba bila pravedna borba za slobodu naroda, a da je sloboda najznačajnija našem narodu.

U čast oslobođenja Gradiške danas je u spomen-parku upaljena vječna vatra, a na spomen-obilježja vijence su položile delegacije grada, Opštinskog odbora SUBNOR-a, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Gradiška i predstavnici SNSD-a, Demosa i Ujedinjene Srpske.

Akademija povodom Dana grada biće upriličena večeras u 19.00 časova u Kulturnom centru u Gradišci, nakon čega će u 21.00 čas na ljetnjoj pozornici Kulturnog centra biti održan koncert trubača Dejana Petrovića i "Big benda".