latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:14 | Autor: RTS

Za deset dana otvaranje južnog kraka Koridora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da se nada da će prisustvovati otvaranju južnog kraka Koridora 10.
Koridor 10 (Foto: Tanjug/ Zoran Žestić) -
Koridor 10 (Foto: Tanjug/ Zoran Žestić)

- Moći ćete da idete ka Skoplju, ka Solunu, bez metra koji nije autoput - poručio je Vučić.

Najavio je i da će do kraja jula ili avgusta biti potpuno završen istočni Koridor, a za dva mjeseca da će otvoriti i put Obrenovac–Čačak.

Prije kraja godine očekuje da će biti završena i dionica Surčin–Obrenovac.

Vučić, kojem je danas priređen svečani doček na aerodromu u Pekingu, rekao je da je ponosan na činjenicu što je drugi put dobio poziv za učešće na forumu "Јedan pojas, jedan put".

Ukazao je da je prvog dana posjete Pekingu potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji.

- Kinezi najviše od svih zemalja jugoistočne Evrope ulažu u Srbiju, u svoje fabrike i proizvodne pogone u Smederevu i Zrenjaninu - ukazao je Vučić istakavši da se radi i na stvaranju industrijskih parkova i formiranju radne grupe za zajedničke investicije.

Vučić je rekao da će jedna od njegovih ključnih molbi kineskom predsjedniku Si Đinpingu biti da Kina pomogne Srbiji da se uključi u tokove napretka vještačke inteligencije i robotizacije, u čemu je Kina prva u svijetu.

Novinarima je ukazao i zašto Peking poštuje Srbiju.

- Naša saradnja sa Kinom je takva da je ona potvrda našeg čeličnog prijateljstva. Prvi smo iz jugoistočne Evrope otvorili put Kini, to se ovde poštuje i u Kini poštuju nas. To što kažem u Kini, kažem i u Vašingtonu, Moskvi i Briselu. I baš me briga šta oni za to kažu. U tome se razlikujem od ostalih, nigdje se ne pravdam - rekao je predsjednik Srbije.

Ukazujući i na ostale infrastrukturne projekte na kojima se sarađuje sa Kinezima, Vučić je rekao da je Srbija potpuno drugačija zemlja nego što je bila prije nekoliko godina.