latinica  ћирилица
24/04/2019 |  18:26 ⇒ 25/04/2019 | 07:47 | Autor: RTRS

NSRS raspravljala o Izmjenama i dopunama zakona o javnom redu i miru

Najviše pažnje poslanika tokom dašnjeg zasjedanja republičkog Parlamenta izazvale su izmjene i dopune zakona o javnom redu i miru.

Predloženim zakonom se, između ostalog, definiše odgovornost za prekršaje ugostitelja kao preduzetnika, preciznije se propisuju određeni prekršaji javnog reda i mira, te definiše novi prekršaj "neprijavljivanje prekršaja javnog reda i mira".

Sporni član, kojim je bila predviđena zatvorska kazna licima koja fotografisanjem ili snimanjem ometaju službeno lice u radu, povučen je iz nacrta ovog zakona, kao što ministar Dragan Lukač ranije i najavio.

- Član koji propisuje kažnjavanje ometanja službenih lica neovlaštenim snimanjem ili fotografisanjem, povučen je, jer je u javnosti uglavnom pogrešno tumačen, zbog čega je izazvao nepotrebne polemike - rekao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač.

Poslanici oba bloka podržali su povlačenje ove odredbe, iako SNSD-ov Srđan Mazalica smatra da ona i nije bila problematična na način na koji je to predstavljeno u javnosti.

Akcenat je, kaže, bio na ometanju, a ne fotografisanju.

- I do sada je, koliko ja znam, fotografisanje i ometanje bilo zabranjeno - tvrdi Mazalica.

Poslanici su, nakon povlačenja ovog člana, najviše pažnje posvetili odrebama koje se odnose na držanje opasnih životinja bez nadzora.

Veliki broj poslanika zalaže se za još strožije kazne za one koji se ne pridržavaju propisa, dok drugi smatraju da je potrebno preciznije definisati ovu oblast.

- Kada su u pitanju psi, moramo definisati šta je opasan pas po okolinu, jer imamo i one rase koje to nisu - ističe Dragan Čavić, poslnik NDP-a.

S druge strane, Miladin Stanić, poslanik SDS-a misali drugačije: "Svaki pas na javnoj površini mora imati korpu."

Pažnju poslanika privuklo je i uvođenje novog prekršaja – neprijavljivanje javnog reda i mira.

Novi zakon predviđa da lica, koja u okviru obavljanja službenih dužnosti ne prijave kršenje javnog reda i mira, mogu biti kažnjena iznosom od 300 do 900 maraka.

I ovdje je bilo oprečnih mišljenja.

- Imamo snimke na Јutjubu koji se pojavljuju iz školskih dvorišta, ili sportskih priredbi, gdje se snimaju tuče navijačkih grupa, a to niko ne prijavljuje policiji - tvrdi Spomenka Stevanović, poslanik DEMOS-a.

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Repubike Srpske (US) ističe: "Postavlja se pitanje ko je taj koji mora prijaviti prekršaj kršenja javnog reda i mira i na koji način."

Rasprave je bilo i o načinu kontrole buke i određivanju perioda kada je buka zabranjena.

To su sve stvari koje je moguće, kroz javne rasprave, doraditi do konačnog prijedloga zakona, poručili su iz resornog ministarstva.