latinica  ћирилица
25/04/2019 |  14:39 | Autor: SRNA

Vučić: Predsjednik Si uskoro opet u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da očekuje da će predsjednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posjetiti Srbiju.
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Sava Radovanović) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Sava Radovanović)

Vučić je prenio novinarima da je kineski predsjednik dao nalog svom ministru spoljnih poslova da pronađe vrijeme u njegovom rasporedu za posjetu Srbiji.

- Smijem da kažem da ga uskoro očekujemo u Srbiji - rekao je Vučić poslije sastanka sa predsjednikom Kine, prenijeli su beogradski mediji.

On je naveo da je ton kineskog predsjednika bio izuzetno prijateljski i da je Si rekao da je malo zemalja i prijatelja u svijetu koji nedvosmisleno i na svakom mjestu govore i prihvataju prijateljstvo Kine.

- Neke zemlje koje su navikle na ustaljeni poredak pokušavaju da zaustave Kinu i postoji pritisak da se ne sarađuje previše sa Kinom. Suština je da oni veruju u naše prijateljstvo - rekao je Vučić.

On je rekao i da Kina ima čvrst i nedvosmislen stav kada je riječ o Kosovu i Metohiji i da Peking razumije i poštuje to što Srbija nezavisno donosi odluke i što je, kako je naveo, država u pravom smislu te riječi.

Predsjednik Srbije je naveo da je predsjedniku Kine rekao da može da računa na podršku Srbije o pitanju Tajvana i Tibeta, ali i drugih oblasti u kojima postoje različiti pokreti.

Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije u posjeti Pekingu rekao je da je, iako nije bilo planirano, potpisan ugovor za finansiranje pruge Novi Sad–Subotica i to, kako je ukazao, na insistiranje predsjednika Kine.

On je rekao da je sa kineskim predsjednikom razgovarao i o vojnotehničkoj saradnji i da je Si za nju dao "zeleno svjetlo".

- Bio je iskren u podršci Srbiji, njenom teritorijalnom integritetu i rekao je da nikada neće zaboraviti posjetu Smederevu - ukazao je Vučić uz napomenu da će uvijek biti zahvalan Siju za sve što je uradio.