latinica  ћирилица
25/04/2019 |  18:56 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Cicović uručio 300 knjiga biblioteci u Sremskoj Mitrovici

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović uručio je večeras donaciju od 300 knjiga autora i izdavača iz Srpske Narodnoj biblioteci "Gligorije Vozarović" u Sremskoj Mitrovici.
Mlađen Cicović - Foto: SRNA
Mlađen CicovićFoto: SRNA

Cicović je izjavio Srni da je i ova donacija, kao i ranije, značajna jer podstiče i jača saradnju Srbije i Srpske u oblasti kulture i doprinosi očuvanju kulture, tradicije, jezika i pisma.

On je istakao da je Predstavništvo u proteklih nekoliko godina u 14 gradova Srbije uručilo više od 7.000 knjiga autora i izdavača iz Srpske koje su prethodno bile izložene na štandu Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

- U svim tim gradovima bili smo dobrodošli i svaki put je iskazivano veliko interesovanje za izdavaštvo Srpske - rekao je Cicović.

On je najavio da će nova donacija biti uručena Loznici 8. maja, čime će, kako je istakao, biti zaokružen ovoj ciklus darivanja.

Cicović je rekao da će aktivnost Predstavništva biti nastavljena nakon novog beogradskog Sajma knjiga u oktobru, koji će, kako vjeruje, ponovo okupiti veliki broj autora i izdavača iz Srpske.

Nakon svečane predaje knjiga, održana je promocija izabranih i novih djela Duška M. Petrovića, koji nastupa kao autor iz Republike Srpske i iz Srbije, objavljenih povodom 50 godina književnog rada.

Petrović je istakao da je osnovna poruka njegove tri knjige - "U kapeli radosti", "U državi koja je nužni smeštaj" i "U spoju duhovitosti i duhovnosti" to da su Srbi jedinstveni u svakom pogledu, a prije svega u oblasti vjere, kulture i politike.

On je naglasio da je jedinstvo najlakše ostvariti u okviru kulture i umjetnosti.

- Јa vjerujem da će Srbija i Srpska jednog dana biti jedna država, a ne samo ono što su sada - jedinstven kulturno-istorijski prostor - rekao je Petrović.