latinica  ћирилица
11/05/2019 |  11:56 ⇒ 13:45 | Autor: RTRS

Srpska jedini funkcionalni dio BiH (VIDEO)

U Palati Republike održana je konferencija za novinare predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
Cvijanović - Dodik - pres - Foto: RTRS
Cvijanović - Dodik - presFoto: RTRS

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na početku konferencije da postoji nekoliko tema na koje će se osvrnuti.

- Prva od tema je da u BiH nakon sedam mjeseci nije formirana vlast na nivou BiH. To je jasam pokazatelj da je BiH ušla u sivu zonu - rekla je Cvijanovićeva i dodala - Bih je u kandžama onih koji ne žele da BiH normalno funkcionišu.

Cvijanovićeva je naglasila da je to direktan udan na volju birača u Republici Srpskoj.

Istakla je da postojeći Savjet ministara nema legitimitet i autoritet da izvršava bilo kakve obaveze. 

- Savjet ministara ovakav kakav jeste niko ne uzima za ozbiljno ni u BiH ni u inostranstvu - istakla je predsjednica Srpske i navela da SDA namjerno blokira izborne rezultate i formiranje vlasti.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska pokazala puni demokratski kapacitet i da je Srpska jedini funkcionalni dio BiH. Predsjednica Srpske je odbacila sve navode visokog predstavnika BiH Valentina Incka u Savjetu bezbjednosti UN-a. 

Govoreći o izvještaju Incka predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik istakao je kako je neshvatljivo konstantno klevetanje i iskrivljivanje činjenica o stanju u Republici Srpskoj od strane Incka, njegovo konstantno klevetanje Srpske u svijetu, ali je, kako je naglasio, s jedne strane za očekivati takav stav i djelovanje Inca, kako bi predstavio BiH, prije svega Srpsku kao lošu državu, i nas same kao društvo, i kako bi opravdao enormno visoku platu od 24.000 evra na mjsečnom nivou.

Dodik istakao je da Incko traži da se interpretacija Srebrenice mora poštovati.

- Mi tražimo da se poštuju činjenice, a ne interpretacije - naveo je Dodik.

Naglasio je da Republika Srpska nema koristi već kontinuiranu štetu od Bosne i Hercegovine.

- BiH šalje poruku da u njoj živi neko ko ne poštoje volju naroda na izborima. Mi smo u Srpskoj davno formirali srpsku reprezentaciju za zajedničke institucije - istakao je Dodik na konferenciji za novinare.