latinica  ћирилица
11/05/2019 |  13:14 | Autor: SRNA

Protest radnika MUP-a Livanjskog kantona 24. maja, generalni štrajk 14. juna

Sindikat radnika MUP-a u Livanjskom kantonu najavio je da će 24. maja organizovati miran protest jer kantonalna Vlada nije sprovela pojedine odredbe kolektivnog ugovora, čime su zaposlenima umanjena prava, a ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni do 14. juna, stupiće u generalni štrajk.

Predsjednik Sindikata radnika MUP-a u Livanjskom kantonu Dražan Mišić rekao je Srni da će protest biti organizovan zbog odnosa Vlade Livanjskog kantona kao socijalnog partnera i opstruisanja pronalaska rješenja za iskazane probleme, a podrazumijevaće obustavu rada i protestnu šetnju od zgrade MUP-a Livanjskog kantona do zgrade kantonalne Vlade. 

- Odnos našeg poslodavca prema zaposlenima tjera nas da pred odgovarajućim pravosudnim institucijama tražimo svoja prava. Nedopustivo je kršenje kolektivnog ugovora, koji je uredno potpisan i objavljen u Narodnim novinama - upozorio je Mišić.

On je rekao da, kao i svaki put do sada, ne traže ništa novo osim poštovanja važećih akata.

Sindikalni povjerenik Policijske stanice Drvar pri Sindikatu radnika MUP-a Livanjskog kantona Marko Žižić rekao je Srni da Vlada Livanjskog kantona ignoriše Sindikat prilikom utvrđivanja osnovice za obračun plate, što joj je obaveza prema članu 26 kolektivnog ugovora, a dodatak na ocjenu je, takođe, predmet kršenja ovog ugovora.

Žižić kaže da se u posljednja dva dana još niko nije oglasio iz Vlade kada je riječ o pregovorima i da će Sindikat, ukoliko zahtjevi ne budu ispunjeni najkasnije do 14. juna, donijeti odluku o stupanju u generalni štrajk. 

- Osnovni razlozi održavanja štrajka su utvrđivanje osnovice, dodatak na ocjenu i kolektivno osiguranje. Od Vlade Livanjskog kantona tražimo i donošenje zakona o platama i naknadama policijskih službenika i zakona o platama i naknadama u organima vlasti za državne službenike i namještenike - kaže Žižić.

On kaže da je nevjerovatno i istinito da ni danas policijski službenici nemaju kolektivno osiguranje, uprkos riziku kojem su svakodnevno izloženi.