latinica  ћирилица
11/05/2019 |  13:34 ⇒ 12/05/2019 | 08:43 | Autor: RTRS

Čestitke zvaničnika povodom Dana VRS

Povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske, zvaničnici su uputili čestitke.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Vojska Republike Srpske, vođena časnim ciljevima i nesebičnom hrabrošću, braneći pravo na život i slobodu srpskog naroda, odigrala odlučujuću ulogu u odbrani Srpske.

Cvijanovićeva je uputila je čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednica Srpske je istakla da je odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske, koja je donesena 12. maja 1992. godine, bila istorijska i preduslov za odbranu i zaštitu srpskog naroda na njegovim vjekovnim ognjištima.

- Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske prilika je da se sa neizmjernom zahvalnošću i posebnim pijetetom sjećamo svih pripadnika vojske koju su dali svoje živote i dijelove tijela, da bi mi danas mogli da živimo u slobodnoj Republici Srpskoj - navodi se u čestitki.

Cvijanovićeva je izrazila uvjerenje da će Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, sa ponosom i poštovanjem, nastaviti da baštini vrijednosti, tradiciju i kulturno-istorijsko naslijeđe Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da institucije Srpske ostaju trajno opredijeljene da unaprijede položaj i zaštite prava svih kategorija stanovništva koje su učestvovale u stvaranju VRS.

- Pripadnici Vojske Republike Srpske, boreći se hrabro u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, najzaslužniji su za odbranu svog naroda i stvaranje Republike Srpske, u kojoj njeni građani danas žive u miru i slobodi - istakao je Višković u čestitki.

On je naglasio da je obilježavanje ovog istorijski važnog datuma prilika za prisjećanje sa najvećim ponosom i poštovanjem svih poginulih, ranjenih i nestalih boraca.

- Njihova žrtva treba da bude opomena svima da je mir tekovina koja mora da se čuva - istakao je Višković.

Višković je poželio Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku da i dalje baštini tradiciju i vrijednosti Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Vojska Republike Srpske imala istorijsku ulogu u odbrani slobode i prava na postojanje srpskog naroda, koji su bili ozbiljno ugroženi u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Ovom prilikom svi zajedno, moramo odati poštu hrabrim srpskim oficirima i vojnicima koji su najzaslužniji za očuvanje Republike Srpske - naveo je Čubrilović u čestitki komandantu Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH brigadiru Milanu Radojčiću.

Čubrilović je istakao da se, obilježavajući Dan VRS, sa najvećim poštovanjem i uvažavanjem treba sjetiti više od 23.000 stradalih boraca koji su u temelje Republike Srpske ugradili svoje živote, te odati priznanje ratnim vojnim invalidima koji su u odbrani svog naroda dali veliku žrtvu.

- U uslovima opšte ugroženosti bezbjednosti i elementarnih prava srpskog naroda u tadašnjoj BiH, odluka Narodne skupštine Republike Srpske, donesena 12. maja 1992. godine, kojom je formirana Vojska Republike Srpske, bila je istorijska, ustavna i spasonosna jer je naša vojska odlučno odbranila narod i omogućila mu dostojan život u slobodi, u Republici Srpskoj i dejtonskoj BiH - naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske je naveo da pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH imaju pravo i obavezu da baštine tradiciju hrabre srpske vojske i da budu garant mira i stabilnosti cijele zemlje.

Čubrilović je čestitku uputio Radojčiću, svim oficirima, podoficirima i vojnicima VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju Vojske Republike Srpsnjke.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je čestitku svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, naglasivši da bez njenog postojanja ne bi bilo ni Republike Srpske.

- Odluka o stvaranju Vojske Republike Srpske, koja je donesena 12. maja 1992. godine, bila je istorijska, jer bez njenog postojanja, herojske borbe i nesebičnog žrtvovanja njenih pripadnika danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda - istakao je Dodik.

On je naglasio da nikada ne treba zaboraviti vojni put Vojske Republike Srpske u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu i kroz šta je sve prošla da bi odbranila teritoriju Republike Srpske i sačuvala srpski narod, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

- Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk nastavio je da sa ponosom i poštovanjem baštini vrijednosti i tradiciju Vojske Republike Srpske - navodi se u čestitki.

On je iskazao posebnu zahvalnost onima koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku, istakavši da je naša dužnost da čuvamo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i da njegujemo sjećanja ne borce koji su nam donijeli slobodu, mir i Republiku Srpsku.

Dodik je naglasio da srpskim borcima dugujemo vječno poštovanje i zahvalnost, jer su mnogi od njih za slobodu otadžbine i potomaka dali najvrednije što su imali - život.

- Naša je dužnost i obaveza da se čuvaju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i njeguju sjećanje na žrtvu palih boraca koju su podnijeli vođeni časnim i plemenitim ciljevima - poručio je Dodik.