latinica  ћирилица
11/05/2019 |  16:25 ⇒ 12/05/2019 | 08:43 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva i Dodik odbacili Inckov izvještaj Savjetu bezbjednosti

Republika Srpska odbacuje sve navode iz Izvještaja visokog predstavnika Valentina Incka pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji su u vezi sa Repubikom Srpskom, poručila je predsjednica Željka Cvijanović.

Inckov izvještaj je lažan, istakao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavivši da će Incko biti pozvan da izvještaj o radu visokog predstavnika podnese pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

I Dodik i Cvijanovićeva smatraju da je odugovlačenje sa formiranjem Savjeta ministara direktan udar na volju birača u Srpskoj, a odgovornima za to smatraju SDA.

Predsjednica Cvijanović poručila je da ne prihvata Inckove ocjene da zahtjevi za ukidanje visokog predstavnika destabilizuju BiH, te da je Komisija za Srebrenicu u funkciji preispitivanja presuda ili revidiranja istorije.

Neprihvatljiva je, kaže, i ocjena da uspostavljanje rezervnog sastava policije predstavlja formiranje vojske ili oružanih snaga Republike Srpske, kao i pozivanje na korišćenje bonskih ovlašćenja, koje se moglo čuti na sjednici Savjeta bezbjednosti.

- Sa žaljenjem konstatujem da su pozivanjem na korišćenje bonskih ovlašćenja i nastojanjem da reafirmišu moć visokog predstavnika namjerno i svjesno ubacili klipove u evropski put BiH jednako onako kako to radi SDA blokiranjem izbora novog Savjeta ministara. Oni su nam ustvari poslali poruku da ne postoji evropska perspektiva za BiH, iako vole da govore da postoji - rekla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik poručio je da je cilj ovakvih izvještaja da satanizuju Republiku Srpsku i zadrže pažnju međunarodnog faktora na BiH, kako bi Incko sačuvao privilegije i platu od 24.000 evra, najavivši da će zahtijevati da izvještaj o radu visokog predstavnika bude podnesen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

- Ukoliko nam Incko ne podnese izvještaj, to će biti dokaz da ignoriše akt kojim je uveden visoki predstavnik - Dejtonski sporazum. Ukoliko prihvati moći će da čuje mišljenje najviše zakonodavne institucije, koji je najviši autoritet za odluke koje donosi Predsjedništvo BiH - naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da nije siguran kada će biti formiran Savjet ministara, istakavši da taj proces opstruišu Bošnjaci, vjerovatno u dogovoru sa dijelom međunarodnog faktora. Zbog toga će, kaže, i Predsjedništvo BiH doći u poziciju da smanji nivo aktivnosti, dok parlament BiH ne funkcioniše.

- Republika Srpska je davno formirala reprezentaciju za nivo BiH, kao i Hrvati i postoji spremnost da se uđe u formiranje zajedničkih organa. Nažalost, onda smo suočeni sa Bošnjacima koji žele da budu najvažniji u BiH i opstruišu sve, što je vidljivo i iz priče o ulasku u vlast Fahrudina Radončića, iako je ovo bilo poznato prije tri mjeseca - kaže Dodik.

Dodik je istakao da nema načina da Srpska bude saglasna sa Akcionim planom za članstvo u NATO ili bilo kakvim približavanjem tom savezu, te da je saradnja moguća samo u okviru Partnerstva za mir i individualnog plana saradnje.

Dodao je da NATO vježba koja je najavljivana na Manjači neće biti održana, jer za to ne postoji njegova saglasnost.

Odugovlačenje sa formiranjem Savjeta ministara za predsjednicu Cvijanović jasan je pokazatelj da je BiH ušla u sivu zonu i da se nalazi u kandžama neodgovornih sarajevskih političara, koji namjerno blokiraju proces formiranja vlasti.

- Јasno je i da postojeći Savjet ministara nema legititmitet, kredibilitet, ni autoritet da učestvuje u bilo kojem procesu, ni da preuzima ili izvršava bilo kakve obaveze. Ako tome dodamo činjenicu da hrvatski ministri skoro da i ne učestvuju u radu ovog predugo odlazećeg Savjeta ministara, a da srpski ministri tamo vegetiraju, onda je jasno zašto je BiH ušla u sivu zonu i zašto takav Savjet ministara niko ne uzima za ozbiljno ni BiH, ni u inostranstvu - istakla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je ponovila da je Srpska pokazala da je uređeno i funkcionalno društvo.

Tokom prethodnih godina povećavane su, kaže, plate, penzije, socijalna davanja, uvođena nova socijalna prava, unapređivn dijalog sa socijalnim partnerima, građene bolnice, škole, putevi i auto-putevi, a to je, ističe, opredjeljenje i nove Vlade.