latinica  ћирилица
17/05/2019 |  11:28 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Kan: Pohvale za ostvarenja Louča, Diopa i Lija

Prvi dani Kanskog festivala protiču u znaku Kena Louča i njegovog filma "Izvinite, nedostajali ste nam", za koji pojedini filmski portali tvrde da je bolji od ostvarenja "Јa, Danijel Blejk", sa kojim je Louč uzeo Zlatnu palmu prije nekoliko godina.
Kan- glumci filma "Atlantik" (foto: festival-cannes.com) -
Kan- glumci filma "Atlantik" (foto: festival-cannes.com)

Riječ je o ekonomskoj, odnosno socijalnoj priči iz engleskog društva, što je tema koju Louč često obrađuje u svojim filmovima.

Visoko je vrednovan i film Mati Diop "Atlantik". To je ljubavna priča iz Senegala o dvoje mladih koji moraju da biraju između ljubavi i dužnosti.

Ostvarenje Francuza Lađa Lija "Јadnici" ostavilo je, takođe, dobar utisak na kritiku. To je priča o socijalnim problemima u francuskim predgrađima i došljacima iz Magreba.

Najviše različitih mišljenja izazvao je novi film DŽima DŽarmuša "Mrtvi ne umiru".

Autor se kroz parodičnu i ciničnu priču o zombijima koji ustaju iz grobova obračunava sa današnjim američkim potrošačkim društvom, parodirajući na momente i sam sebe.

Neki filmski kritičari hvali DŽarmušov film kao duhovit i angažovan, a drugi smatraju da je riječ o rekapitulaciji već viđenih stvari u njegovim filmovima.

U Kanu sa nestrpljenjem očekuju novi film Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu", kao i filmove "Ahmed" braće Darden, te ostvarenja Korejca Bong DŽun Hoa "Parazit" i "Zviždači" Rumuna Kornelijua Porumboijua.