latinica  ћирилица
17/05/2019 |  16:21 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Radovi na izgradnja Bolnice u Doboju za nekoliko mjeseci, kraj za tri godine

Nova bolnica u Doboju u fazi je projektovanja, a gradnja bi mogla da počne za tri do šest mjeseci, rekao je ministar zdravlja Alen Šeranić, nakon sastanka s gradonačelnikom, Borisom Јerinićem. Nova bolnica trebalo bi da bude završena u roku od tri godine.

Projekat nove bolnice, vrijednan skoro 100 miliona maraka, radiće se u tri faze-projektovanje, izgradnja i opremanje.
Sve ide po planu, kaže ministar Alen Šeranić. U toku je izrada glavnog projekta.

- Mnogo kolega pita kad će gradilište krenuti. Prvo moramo završiti glavni projekat što je predviđeno tenderskom procedurom a onda idemo u izgradnju i opremanje. I ja očekujem da prema nekim informacijama to bi trebalo da bude tri do šest mjeseci, kad se završi projektovanje onda se kreće u izgradnju -poručio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Gotovo identično poručuje i gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

- Naravno da je grad Doboj najzainteresovaniji da što prije krene izgradnja bolnice, ali ministar vas je upoznao da ona teče svojom dinamikom i da nema nikakvih problema vezano za dinamiku - istakao je Јerinić.

Kamen temeljac za novu bolnicu postavljen je 14. marta, a prve radove na terenu nestrpljivo čekaju i zdravstveni radnici. S razlogom, jer nova bolnica značiće bolje uslove i za njih i za pacijente. Prvi put Doboj će imati i urgentni blok.

- Da bi bili ozbiljna bolnica treba nam urgentni blok gdje će ljudi na jednom mjestu imati svu hitnu medicinsku pomoć za urgentne slučajeve. Imaćemo nove sale, novu opremu, klimatizovanu bolnicu - riječi su ljekara Aleksandra Subotića. 

Mladen Gajić, v.d.direktora ЈZU Bolnica "Sveti apostol Luka", kaže da upravo zaposleni žele da radovi krenu što prije.

- Aktivno učestvujemo u izgradnji te naše nove bolnice, jer smo najzainteresovaniji od svih da to bude sve kako treba. Predali smo uticaj na životnu sredinu prema ministarstvu, to je bio zahtjev od kineskih partnera - naglasio je Gajić.

Resorno ministarstvo ispunilo je svoj dio obaveza, a Grad Doboj treba da obezbijedi prostorno-plansku dokumentaciju , infrastrukturu i komunalne priključke. Idejno rješenje predviđa priključak bolnice na magistralni put pa se razmatra mogućnost da se to obezbijedi raskrsnicom kružnog toka.