latinica  ћирилица
19/05/2019 |  15:28 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

"Kombinacije bošnjačke elite ne doprinose formiranju vlasti"

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da najnovije kombinacije u okviru bošnjačke političke elite ne idu za tim da se brzo formiraju zajedničke institucije i Savjet ministara.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da to najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, iako je formiranje vlasti osnova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što donosi brojne benefite i stvara novu dinamiku za BiH.

On je rekao da tome, s druge strane, ne doprinosi inaćenje "ako ne bude ovo, neće ni to".

- To neka odluče drugi. Činim šta mogu i to isključivo u ime Srpske. Ponoviću, jesam član Predsjedništva, ali sam isključivo srpski član koji vodi politiku Republike i vodi se interesom Srba. To je za mene prva mjera. Naravno, ne želim ništa učiniti na štetu drugih naroda, ali ne bih da prihvatim nijednu odluku na štetu Srba - rekao je Dodik.

On je naglasio da odugovlačenje formiranja vlasti na nivou BiH smara i ovdašnji narod i njegove izabrane predstavnike.

Dodik je rekao da političke reprezentacije Srba i Hrvata ni ranije nisu imale problem kada je riječ o formiranju Savjeta ministara, ali da su se sa aspekta bošnjačkih predstavnika viđene razne spekulacije i malverzacije, među kojima je i ona da lider SBB-a Fahrudin Radončić "opere" svoju savjest.

- On je govorio da nikada neće sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a sada odjednom hoće, pa da izmisli neku priču o patriotizmu. Svi mi bi trebalo da budemo izdajnici, a oni tamo neka patriotska liga. Mi sa tom ligom imamo dosta problema iz prošlosti i smatramo da je ono što oni organizuju isključivo bošnjačka reprezentacija i to će se samo tako posmatrati i nikako drugačije - rekao je Dodik.

On je podsjetio da su izabrani predstavnici konstitutivnih naroda potpisali zajedničku izjavu i napravili određenu podjelu resora u Savjetu ministara što je dobar osnov za formiranje vlasti, iako su bošnjački predstavnici potpisali neke suprotne izjave.

- Samo se dešavaju usložnjavanja tih problema - rekao je Dodik.