latinica  ћирилица
21/05/2019 |  12:04 ⇒ 12:05 | Autor: TANЈUG

Kod granice Avganistana 5.000 terorista

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti, Aleksandar Bortnikov, upozorava da je u sjevernom Avganistanu, na granicama članica Zajednice nezavisnh država koncentrisano oko 5.000 pripadnika terorističkih grupa.

Aleksandar Bortnikov je ovu informaciju izneo na sjednici šefova bezbjednosti u Dušanbeu.

- Razmiještanje terorističkih grupa u sjeverne provincije Avganistana na granici sa zemljama Zajednice nezavisnh država je naročito zabrinjavajuće - rekao je Bortnikov, prenosi Tas.

Ogranak tzv. Islamske države Vilaja Korasan već je poslao oko 5.000 ekstremista u te oblasti, uglavnom je riječ o državljanima ZND koji su se borili u Siriji.

Bortnikov je upozorio da postoje pouzdane informacije da ekstremisti razvijaju nova sredstva i metode subverzivnih aktivnosti.

- Kriminalci imaju materijale, tehnologije i infrastrukturu neophodnu za proizvodnju hemijskog oružja. Takođe koriste bespilotne letjelice za isporuku oružja - rekao je šef Federalne službe bezbijednosti.

On je naveo da obavještajne službe imaju i informaciju da teroristi planiraju da upotrijebe i žene i djecu koje se vraćaju iz ratnih zona.