latinica  ћирилица
24/05/2019 |  09:06 | Autor: RTS

Dačić: Cilj je da nijedna zemlja više ne prizna Kosovo

Moramo da obezbijedimo da nijedna zemlja više ne prizna Kosovo, rekao je za RTS ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da će nastaviti da radi na tome.
Ivica Dačić - Foto: RTRS
Ivica DačićFoto: RTRS

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je i njegova posjeta Africi, tokom koje je bio u sedam zemalja, imala za cilj da ih upozna sa situacijom.

- Afrika je za nas veoma važna, ima 54 članice Ujedinjenih nacija iz Afrike od 193. Takođe, to su naše tradicionalno prijateljske zemlje još iz vremena Tita i Јugoslavije, ali zemlje u kojima niko nije bio po 10, 20, a u nekima i 30 godina - rekao je Dačić.

Dodao je da su to zemlje u kojima smo poslije 2000. godine zatvorili ambasade i okrenuli se Zapadu.

- Јa naravno podržavam naše strateško opredjeljenje za članstvu u EU, ali smatram da je u ovom trenutku takođe naš strateški interes da se borimo za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a to znači da održimo našu poziciju oko Kosova i Metohije, a ona može biti održana samo ukoliko se ne dozvoli da Kosovo postane članica različitih međunarodnih organizacija, uključujući i UN - objasnio je Dačić.

Istakao je da je neophodno da se te zemlje upoznaju sa našim stavovima i da je zbog toga važno da se sa njima razgovara.

Naveo je da najpre posjetio Tanzaniju, u kojoj trideset godina niko od srpskih zvaničnika nije bio.

- Mi smo zatvorili ambasadu u Tanzaniji, a očekujemo da Tanzanija zna šta su naši ineteresi - rekao je Dačić i dodao da je Tanzanija potpuno uvidjela poziciju Srbije i da ne vjeruje da će više glasati za Kosovo.

Druga destinacija bio je Madagaskar, koji ima novog predsjednika, a ministar kaže da je bilo važno obezbijediti da oni ne promijene odluku o tome što su povukli priznanje Kosova.

Treća zemlja je bio Svazilend koji je takođe priznao Kosovo, četvrta Kongo gdje se sastao sa novim predsjednikom.

- On mi je rekao da daje čvrstu riječ da neće priznati Kosovo i neće mijenjati poziciju - dodao je Dačić.

Zatim je posjetio Tongo i Ganu.

- Mi smo sa njima gotovo prekinuli sve odnose, ali su predsjednici tih zemalja svjesni situacije - rekao je ministar.

Nakon toga je na poziv predsjednika Somalije otišao i na sastanak u Mogadiš imajući u vidu da Somalija smatra da prelazna vlada koja je 2010. godine donijela odluku o priznanju Kosova, da ta odluka nije validina.

Na pitanje da li je rezulatat posjeta ukidanje priznanja, Dačić kaže da ćemo vidjeti šta će se dešavati.

- Ne može se jednom posjetom riješiti nešto se nije rešalo 20, 30 godina - naglasio je Dačić.