latinica  ћирилица
26/05/2019 |  14:57 | Autor: RTRS

Јevrejima u Njemačkoj savjetovano da ne nose kipe

Zvaničnik nemačke vlade zadužen za antisemitizam, Feliks Klajn, savjetovao je Јevrejima u toj zemlji da ne nose kipe, tradicionalne kape, zbog narastajućeg antisemitizma.
Јevreji u Njemačkoj - Foto: Getty Images
Јevreji u NjemačkojFoto: Getty Images

- Ne mogu da preporučim Јevrejima da nose kipe uvijek i svuda u Njemačkoj - izjavio je Klajn.

Njemačke vlasti su prošle godine zabilježile značajan porast napada na Јevreje. Prema zvaničnim podacima u 2018. godini registrovano je 1.646 djela koja se mogu kvalifikovati kao govor mržnje prema Јevrejima, što je za deset odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Porastao je i broj fizičkih napada u istom periodu, a prijavljena su 62 nasilna incidenta u odnosu na 37 u 2017. godini.

Ministarka pravde Nemačke Katarina Barli rekla je za dnevni list Handelsblat da je porast antisemitskih incidenata "sraman za državu".

Predsjednik Izraela šokiran

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin rekao je da je šokiran zvaničnim upozorenjem njemačke vlade.

- Izjava povjerenika nemačke vlade za antisemitizam me je duboko šokirala - napisao je Rivlin na Tviteru.

- Priznajemo i cijenimo moralnu poziciju njemačke vlade i njenu privrženost jevrejskoj zajednici koja tamo živi - napisao je Rivlin, ali je dodao da su "strahovi o bezbjednosti nemačkih Јevreja kapitulacija pred antisemitizmom i priznanje da, ponovno, jevreji nisu sigurni na njemačkom tlu".

Јevrejska udruženja su upozorila da je uspon desnice u Evropi dao krila antisemitizmu i podstakao mržnu prema manjinskim grupama. Istraživanje sprovedeno prošle godine među evropskim Јevrejima pokazalo da je su mnogi od njih sve više zabrinuti zbog narastajućeg antisemitizma.

BBC/N1