latinica  ћирилица
26/05/2019 |  17:53 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Evropa i danas glasala - Dan odluke u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj...

Završio je i posljednji, ali i najvažniji dan glasanja na izborima za Evropski parlament. Mnogi predviđaju izborni uspjeh suverenističkih grupa koje će sa većim brojem poslanika pokušati da vrate ovlašćenja sa Evropske unije na nacionalne vlade. Priliku da glasaju iskoristili su i hrvatski državljani, ali i izbjegli i prognani Srbi iz Hrvatske u Srbiji i BiH. Nadaju se svom poslaniku u Evropskom parlamentu.

Hrvatski državljani u BiH danas su glasali na 41-om biralištu koja su otvorena u Banjaluci, Sarajevu, Tuzli, Livnu, Vitezu i Mostaru.

U Beogradu je registrovano oko 15.000 ljudi sa hrvatskim dokumentima sa adresom u Srbiji, dok je u Subotici registrovano oko 12 000.

Zbog velikog odziva, nadaju se Srbi, moglo bi se desiti da prvi put u istoriji imaju svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

- Mi smo zaista očekivali da je data mogućnost da svi glasaju koji imaju pravo, da dobijemo ne jednog, nego i dva predstavnika Srba u Evropskom parlamentu, kako bi se čuo glas u kakvom položaju žive Srbi koji su ostali u Hrvatskoj, posebno da se čuje kako prolaze prognani i izbjegli Srbi koji, nažalost, ni poslije duže od dvije decenije nisu riješili svoja osnovna ljudska i građanska prava. I uostalom, da to bude glas za Srbiju na njenom putu prema Evropskoj uniji - rekao je Milojko Budimir, Predsjednik Asocijacije udruženja Srba iz Hrvatske.

Srbi sa hrvatskim dokumentima su u velikom broju došli u Konzularne kancelarije Ambasade Hrvatske u Beogradu kako bi dali svoj glas.

Glasa se i u Njemačkoj. Predsjednik Evropske narodne stranke Manfred Veber, jedan od favorita za poziciju novog predsjednika Evropske komisije, na glasanju je poručio da ne želi da vidi Evropu u rukama nacionalista i populista.

- Naši prioriteti su jasni – ne želim da vidim desničarsku, populističku Evropu, one koji žele da unište ideju zajedništva na evropskom nivou. Takođe sam protiv Evrope u rukama ljevičara koji žele da zabrane stvari, koji žele da naprave više poreza. Nadamo se da ćemo ponovo ući u Evropski parlament kao najveća politička porodica. To je naš cilj - ističe Veber.

Prema prvim informacijama iz Francuske, izlaznost je najveća u područjima gde je jaka stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da se nada velikom odazivu i jačanju velikih evropskih centrističkih partija.

- Izbori za Evropski parlament su važna odluka o budućem smjeru Evropske unije. Naravno, ja se nadam da će ojačati centrističke partije u Evropi, a ne desnica i ljevica - naglašava Kurc.

Na biralištima su bili i Italijani, gdje se sa pažnjom očekuju rezultati Sjeverne lige i njenog lidera, desničara Matea Salvinija.

Preliminarni rezultati izbora biće poznati oko ponoći.

Povezane vijesti:

Zatvorena birališta u Hrvatskoj

Fides u velikoj prednosti

U prednosti stranka Marin le Pen