latinica  ћирилица
11/06/2019 |  10:08 ⇒ 10:11 | Autor: SRNA

Lavrov: Proglasiti nuklearno oružje neprihvatljivim

Predsjednici Rusije i SAD trebalo bi da zajedno proglase da upotreba nuklearnog oružja nije prihvatljiva, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

On je tokom međunarodnog foruma "Primakova čitanja" istakao važnost toga da Rusija i SAD umire ostatak svijeta i usvoje zajedničko saopštenje na visokom nivou o tome kako se u nuklearnom ratu ne može pobijediti i da je zbog toga tako nešto neprihvatljivo i nedopustivo.

Lavrov je podsjetio da su lideri SAD i Sovjetskog Saveza ranije govorili slične stvari, javio je TASS.

- Ne razumijemo zašto oni ne bi mogli sada da potvrde takav stav. SAD razmatraju naš prijedlog - istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

Komentarišući nedavno saopštenje Pentagona u kojem se poziva na pokretanje dijaloga sa Rusijom, Kinom i Sjevernom Korejom, sa ciljem smanjenja rizika sukoba uz upotrebu nuklearnog oružja koje ne bi izazvale SAD, Lavrov je napomenuo da je to saopštila državna vojna služba i da se radi o novoj nuklearnoj doktrini koja je značajno smanjila prag upotrebe nuklearnog oružja.

Lavrov je dodao da je Moskva iznijela niz prijedloga u vezi sa pitanjima strateške stabilnosti u kontaktima sa Vašingtonom na nivou lidera, ministara i pomoćnika predsjednika, ali da do sada nije dobila odgovor od SAD.