latinica  ћирилица
11/06/2019 |  19:03 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Kako otkloniti otpad na brani HE Bočac? (FOTO)

Lokalne zajednice gornjeg toka sliva rijeke Vrbas, nadležna ministarstva i fondovi Republike Srpske i Federacije BiH, treba da pomognu Hidroelektrani Bočac da ukloni otpad koji je Vrbasom dospio do brane, zaključak je sastanka održanog u prostorijama elektrane.

Rješavanje problema otežava činjenica da se većina pozvanih iz Federacije, nije ni odazvala na sastanak.

Hidoelektrana Bočac goodinama sama ukalanja veliki otpad koji dospije do brane. U ovom preduzeću kažu da imaju novac za redovno ukalanjanje otpada, ali da im je potrebna pomoć u vanrednim situacijama kakva se desila nedavno kad je pukla mreža Eko-centra Bočac.

- Mi smo pokrenuli proceduru javne nabavke izvođača radaova da očisti ovaj otpad, alči šta vrijedi što ćemo čistiti kad vam otpad nesprestano stiže? Prvo moramo riješiti tu mrežu koja prikuplja otpad, pa tek onda raditi ovo - rekao je Goran Milanović v.d. direktora "HE Bočac".

Učesnici sastanka iz Republike Srpske insistiraju da im kolege iz Federcaije pomognu u sanaciji postojeće mreže i kupovini najmanje još jedne.

Cijena jedne mreže je 80.000 maraka, a tome treba dodati troškove održavanja, mehanizacije i bezbjednog deponovanja.

HE Bočac (Foto: RTRS)

- Da se u uklanjanje otpada koji je sad kod HE Bočac uključe federalne opštine, Grad Banjaluka, Vodovod, federalno ministarstvo i federalni fon, naši fondovi Republike Srpske i da pomognemo HE Bočac - istakla je Svjetlana Radusin pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Predstavnici Republike Srpske razočarani su što se većina pozvanih iz Federacije nije ni pojavila na sastanku. Pozitivan primjer su predstavnik opštine Јajce i glavni federalni vodni inspektor. Inspektor kaže da, ni pored brojnih prijava, ne uspijevaju značajnije da smanje obim zagađenja.

- Pišemo koga uhvatimo. Ali, kako da radimio kad je puno i ovih potočića pored kojih je otpad. Vjerujte, da stalno trčimo, ne bismo mogli pohvatati sve koji zagađuju - naveo je Mirsad Smailagić glavni federalni vodni inspektor.

Ovaj sastanak organizovali su Hidroelektrana Bočac i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.