latinica  ћирилица
15/06/2019 |  19:35 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Šta je pozadina pritiska na VSTS?

Јavnom izjavom da je SDA izgubila poluge koje je imala u bh. pravosuđu, poslanik ove stranke u Predstavničkom domu PS BiH Šemsudin Mehmedović otvoreno je potvrdio ono što se godinama znalo. Takva izjava, ne samo da je priznanje da je ova stranka upravljala pravosuđem, već i da sada kada su to izgubili, učestvuju u montiranju afera kako bi na neki način povratili svoj uticaj, ocjenjuju u Republici Srpskoj.

Nehotice ili namjerno, tek SDA-ov Šemsudin Mehmedović javno je priznao ono na šta su godinama iz Srpske upozoravali - da je bh. pravosuđe apsolutno kontrolisala SDA. Isto ono, za koje danas tvrde da je pod političkim uticajem.

- SDA nema nikakvog upliva, SDA je davno izgubila sve poluge u bh. pravosuđu koje je nekad, pod navodnicima, imala - rekao je Mehmedović za N1.

Navodnici, rekli bi upućeni, i nisu potrebni. Nije nikakva tajna ponašanje Meddžide Kreso, koja je 12 godina diktatorski vladala Sudom BiH i sa određenim tužiocima, takođe eksponentima SDA, uz saradnju sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom na čelu sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom, sprovodila apsolutnu kontrolu nad bh. pravosuđem.

Rezultat - od nepodizanja optužnica za zločine nad Srbima do pokušaja diskreditacija i eliminisanja političkih protivnika. U takvoj mjeri da su čak i stranci, koji su takvo pravosuđe ustrojili i Bošnjacima tu istu kontrolu dozvolili, na kraju upozoravali.

- Otpravnik poslova u američkoj ambasadi Nikolas Hil, koji je bio poznat po tome da je ulazio u konflikte sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, u oproštajnom pismu napisao je da bi bilo dobro za razvoj demokratije da SDA popusti malo kontrolu nad pravosudnim sistemom u BiH - rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Međutim, sa dolaskom Milana Tegeltije na čelo VSTS-a, stvari su se počele mijenjati, a Savjet je odolio pritiscima da se na prve funkcije Suda i Tužilaštva postave kadrovi bliski SDA. Stoga i ne čudi hajka na VSTS, ali i Tegeltiju kojem nije prošlo nezapaženo priznanje Mehmedovića. Konstatuje da je jasno da iz te perspektive sadašnji VSTS ne valja i da ga treba rušiti, mijenjati i diskreditovati.

Na istom fonu je i Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u PD PS BiH, koji poručuje da ovo priznanje, ne samo da je jasno priznanje da je jedna politička partija upravljala pravosuđem, već i da sada, kada su to izgubili učestvuju u montiranju političkih afera kako bi na neki način povratili uticaj i političku kontrolu.

- Sve ovo što se radi samo potvrđuje da je, što se tiče afere "Potkivanje", u principu riječ o namještaljci i da je u svakom slučaju za to razlog gubitak kontrole SDA nad pravosuđem u BiH i da je ovo način da se ona vrati - smatra Stevandić.

Saglasni su i u SNSD-u. Kažu, činjenica da je kontrola malo popustila upravo je dovela i do, takoreći, harange na ljude koji pokušavaju da u pravosudnom sistemu urade bilo šta što bi odslikavalo realno stanje u BiH. Koju bi izgleda, po svojim aršinima i dalje da kroji SDA.