latinica  ћирилица
17/06/2019 |  22:03 ⇒ 18/06/2019 | 07:26 | Autor: Agencije

Alarmantno u Egiptu: Muslimansko bratstvo poziva na okupljanja

Pokret Muslimansko bratstvo saopštio je večeras da je smrt bivšeg egipatskog predsjednika Muhameda Mursija (67), koji je preminuo od srčanog udara tokom suđenja za navodnu špijunažu, zapravo ubistvo prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta.

Iz tog pokreta Egipćane su pozvali da se masovno okupe na sahrani Mursija.

U saopštenju objavljenom na sajtu tog pokreta, Muslimansko bratstvo je pozvalo narod da se okuplja ispred ambasada Egipta širom svijeta, prenosi Rojters.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova proglasilo je alarmantnu situaciju u zemlji nakon smrti Mursija i angažovalo hiljade dodatnih snaga bezbjednosti nakon vijesti o njegovoj smrti, prenosi agencija Anadolija.

Državne vlasti su takođe u okviru preduzetih mjera pozvale oficire i policajce koji su bili na odmoru, a preduzete su i posebne mjere predostrožnosti u državnim i privatnim ustanovama, crkvama i hotelima.

Takođe, odobren je i plan "C", kojim se omogućava pokretanje operacije protiv terorističkih struktura.

AI: POKRENUTI ISTRAGU

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnel zatražila je danas od egipatskih vlasti da pokrenu istragu o smrti Morsija.

- Pozivamo egipatske vlasti da povedu nepristrasnu, temeljnu i transparentnu istragu o okolnostima Morsijeve smrti, uključujući njegov boravak u samici i izolaciju od spoljnog svijeta - navodi se u saopštenju Amnesti internešnela.

U saopštenju se, takođe, traži pokretanje istrage o medicinskoj njezi koju je Morsi dobijao i da pronađu odgovorni za eventualno loše postupanje.