latinica  ћирилица
18/06/2019 |  10:25 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

Uhapšen Mišel Platini!

Bivši predsjednik UEFA Mišel Platini je uhapšen u okviru istrage o dodjeljivanju domaćinstva za Mundijal 2022. godine.
Mišel Platini - Foto: FONET
Mišel PlatiniFoto: FONET

Uhapšen je i savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija, a njegov sekretar je priveden na ispitivanje.

Platini je bio predsjednik Uefe od 2007. do 2015. godine kad mu je FIFA-in odbor za etička pitanja zabranio rad u fudbalu zajedno sa Sepom Blaterom koji mu je nezakonito 2011. godine isplatio dva miliona dolara. Godinu dana ranije Katar je dobio domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine, a FIFA sumnja da je dodjela domaćinstva bila namještena.

Bivši neimenovani član tima koji je sastavljao kandidaturu Katara tvrdio je da je nekoliko afričkih fudbalskih funkcionera dobilo 1,5 miliona dolara da glasaju za Katar. U martu 2014. godine otkriveno je da je bivši predsjednik CONCACAF-a dobio dva miliona dolara od jedne katarske kompanije, a taj slučaj američki FBI još istražuje.

Pet od šest najvećih FIFA-nih sponzora, Soni, Adidas, Viza, Hjundai i Koka-Kola tražili su od FIFA-e da istraže navodno optužbe da je Katar nezakonito dobio domaćinstvo, a potpredsjednik FIFA-e DŽim Bojs rekao je da će podržati novo glasanje, ako se optužbe potvrde.

FIFA je provela internu istragu, ali je, očekivano, zaključila da je sve bilo čisto.

Iako je u početku optužio "rasističke britanske medije" za hajku protiv Katara, Sep Blater je u nedavno izdanoj autobiografiji optužio Katar za podmićivanje, a Francusku za ilegalne aktivnosti.

- Bio je to sudar stvarnosti i političkog pritiska. Da je pročitan i usvojen, Katar nikada ne bi bio domaćin. Međutim, Katar je svojim milionskim ulaganjima u francuske avione i Pariz Sen-Žermen pridobio masu zagovornika. Čak je i tadašnji francuski predsjednik Nikolas Sarkozi nagovarao svoje istaknute fudbalske poznanike da glasaju za Katar. I Mišel Platini imao je svoje prste u cijelom predizbornom i izbornom procesu - napisao je Blater.

Izvor: Index.hr