latinica  ћирилица
20/06/2019 |  11:44 | Autor: SRNA

Potvrđena mjera pritvora uhapšenima na sjeveru Kosmeta

Mjera pritvora za 31 lice uhapšeno u akciji specijalne jedinice kosovske policije ROSU krajem maja na sjeveru Kosmeta ostaje na snazi, saopšteno je iz Apelacionog suda Kosova koji je odbio žalbe advokata na određivanje pritvora.

U saopštenju se navodi da je mjera pritvora opravdana jer postoji rizik da osumnjičeni pobjegnu sa Kosova i izbjegnu krivično gonjenje, te utiču na svjedoke i ponove izvršenje krvičnog djela.

U akciji specijalne jedinice ROSU sprovedenoj na području policijske regije Sjever uhapšeno je 31 lice, od kojih četiri lica specijalni tužilac Kosova tereti za krivična djela učešće ili organizovanje kriminalne grupe u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službene dužnosti i ovlaštenja i uzimanje mita.

Specijalni tužilac tereti 11 lica za navodna krivična djela učešće ili organizovanje kriminalne grupe u vezi sa krivičnim djelima zabranjena trgovina i izbjegavanje obaveznih plaćanja carinske takse.

Sedamnaest lica osumnjičeno je za krivična djela učešće ili organizovanje kriminalne grupe u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i uzimanje mita.

Najveći broj uhapšenih su pripadnici Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti, a među uhapšenima ima i Albanaca i Bošnjaka.

Naoružani pripadnici ROSU upali su na područje sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije 28. maja, a cilj akcije, navodno, je bio borba protiv korupcije. Tom prilikom je na području opštine Zubin Potok povrijeđeno više građana i nanesena znatna materijalna šteta na privatnoj imovini.

Generalni direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj izjavio je tada da je akcija sprovedena na širem području Kosova i da je uhapšeno 19 policajaca - 11 Srba i po četiri Albanca i Bošnjaka.