latinica  ћирилица
22/06/2019 |  14:26 | Autor: SRNA

Vlada Crne Gore: Nije predviđeno jednostrano oduzimanje vjerske imovine

Vlada Crne Gore tvrdi da nije predviđeno jednostrano oduzimanje vjerske imovine i da nema razloga za "agresivnu" kampanju o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Povodom ocjene Mitropolije crnogorsko-primorske da Vlada Crne Gore "spinuje" i da nisu tačni navodi da je Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje o Prijedlogu zakona, iz crnogorske Vlade ističu da je "veoma dobra vijest" ako su u Mitropoliji zadovoljni mišljenjem, pa makar to bilo i iz razloga što ga smatraju negativnim.

- Budući da je i Vlada veoma zadovoljna mišljenjem Venecijanske komisije i da je spremna da u finalni tekst Prijedloga zakona integriše stručne preporuke i sugestije Komisije za dalje unapređenje i preciziranje određenih zakonskih odredbi, ovo znači da ne postoji nijedan razlog za nastavak agresivne kampanje koju Mitropolija vodi protiv ovog prijedloga zakona - navodi se u saopštenju.

U Vladi smatraju da takav stav Mitropolije znači da nema nikakvih prepreka da i ta vjerska zajednica učestvuje u konstuktivnom dijalogu sa ostalim vjerskim zajednicama i crnogorskom Vladom i da, na terenu pravnih činjenica i međunarodnih pravnih standarda, zajedno obezbijede da finalni tekst zakona bude usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije prije nego bude upućen Skupštini na razmatranje i usvajanje.

Iz Vlade Crne Gore su ponovili da je Venecijanska komisija u svom mišljenju "jasno podržala" predložena zakonska rješenja o zaštiti imovine i kulturnog nasljeđa koje pripada svim građanima Crne Gore, pohvalivši i mnoge druge značajne aspekte predloženog zakona.

- Nakon te nedvosmislene podrške za Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa najviše evropske adrese, predstavnici Mitropolije sada tvrde da je mišljenje Venecijanske komisije ipak "negativno" jer, kako navode, "nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava" - navode iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da crnogorska Vlada nikada nije ni predlagala "jednostrano oduzimanje crkava".

- Umjesto toga, predloženim zakonom se utvrđuje prosta pravna činjenica da ono što je kroz vjekove u Crnoj Gori stvarano od javnog, odnosno državnog novca pripada državi, odnosno svim građanima - navode iz Vlade Crne Gore.