latinica  ћирилица
24/06/2019 |  17:46 ⇒ 19:01 | Autor: TANЈUG

"Promjena vlasništva ne smije da utiče na pravo korišćenja vjerske imovine"

Venecijanska komisija objavila je na svom sajtu mišljenje o crnogorskom Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica, sa nizom preporuka za unapređenje predloženog zakonskog teksta.
Venecijanska komisija - Foto: RTRS
Venecijanska komisijaFoto: RTRS

Prema mišljenju Komisije, Nacrt zakona mora jasno da napomene da promjena u vlasništvu nad vjerskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine.

- Država u svakom slučaju ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasljeđe - dodaje se na sajtu Venecijanske komisije.

Taj zakon sporan je za Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike upravo zato što podrazumijeva oduzimanje imovine i crkvenih nepokretnosti od SPC u korist crnogorske države.

Na sjednici Venecijanske komisije 20. juna, članovi tog stručnog tijela Savjeta Evrope razmijenili su mišljenja sa ministrom za ljudska i manjinska prava Crne Gore Mehmetom Zenkom o predloženom zakonskom tekstu, koji je prethodno pregledala potkomisija za osnovna prava, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.