latinica  ћирилица
26/06/2019 |  17:40 | Autor: SRNA

Stefanović: Netačne tvrdnje i pritisci Prištine

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da su netačne tvrdnje Prištine da će na ovogodišnjoj sjednici Interpola biti razmatran zahtjev takozvanog Kosova za prijem u ovu instituciju.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

On je naveo i da tvrdnje prištinskih zvaničnika predstavljaju pritisak na članove Izvršnog komiteta Interpola i to u trenutku dok sjednica još traje.

Stefanović je rekao da je riječ o sastanku na kome se ne donosi konačna odluka o dnevnom redu predstojeće Generalne skupštine Interpola koja će biti održana u Čileu, već se samo članovi Izvršnog komiteta upoznaju o zahtjevu.

- Konačni dnevni red, kao i odluka da li će se aplikacija takozvanog Kosova uopšte naći na sednici Generalne skupštine, biće poznati tek dva dana prije zasjedanja, tačnije u oktobru - istakao je on za Tanjug.

Stefanović je rekao da će Srbija ponovo podsjetiti sve članice Interpola da je, u skladu Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, Kosovo i Metohija teritorija Srbije i kao takva ne može biti dio Interpola.

- Takođe, upoznaćemo sve sa "Korelovom rezolucijom", koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasjedanju u Pekingu 2017. godine, a koja propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Kosovo svakako nije - rekao je Stefanović.

Prištinski list Koha ditore ranije danas je objavila da će Generalna skupština Interpola glasati o zahtjevu Kosova za članstvo u toj instituciji, pozivajući se na zamjenika generalnog direktora kosovskog Ministarstva spoljnih poslova Astrita Zemaja.