latinica  ћирилица
27/06/2019 |  12:31 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Bijeljina kandidat za "Evropski grad sporta 2020"

Ishod kandidature Bijeljine za prestižno priznanje "Evropski grad sporta 2020" biće poznat za dvije sedmice, najavili su danas predstavnici Evropske federacije metropola i gradova sporta, koja dodjeljuje ovu titulu.
Gradski stadion u Bijeljini (foto: fkradnik.ba) -
Gradski stadion u Bijeljini (foto: fkradnik.ba)

Osnivač i predsjednik ove organizacije Đanfrančesko Lupateli rekao je novinarima da je za njih najvažnija promocija sporta kao zdravog načina života i nečega što donosi opštu dobrobit svim građanima.

- U zemljama EU broj građana koji se bave sportom zbog njihovog zdravlja bitniji je od sportske infrastrukture - istakao je Lupateli na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi Bijeljine.

On je naveo da je cilj projekta na čijem je čelu, da stanovništvo manje koristi lijekove, a više se bavi sportskim aktivnostima, te da i starija lica učestvuju u sportu i budu aktivan dio društva.

On je najavio da će gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića kandidovati kao delegata ove asocijacije za BiH.

Petočlana delegacija asocijacije Evropskih gradova sporta je tokom trodnevnog boravka u Bijeljini procjenjivala stanje u gradu po pitanju sporta, u smislu da je sport zaista za sve - djecu, stare i lica koji imaju posebne potrebe.

Sumirajući utiske, naveli su da su zadovoljni onim što su vidjeli, da je Bijeljina grad sporta, sa brojnim sportskim aktivnostima u koje je uključen veliki broj građana, sa značajnim investicijama i planovi za razvoj sporta.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je novinarima da je cilj kandidature za "Evropski grad sporta 2020" promocija svega što je u oblasti sporta urađeno u Bijeljini.

- Mislimo da zaslužujemo ovu titulu, jer Bijeljina procentualno najviše ulaže u sport od svih gradova u Republici Srpskoj i BiH, a ima 150 sportskih klubova i više od 10.000 aktivnih sportista - poručio je Mićić.

On je najavio djelovanje na povećanju obuhvata ljudi koji se bave sportskim aktivnostima u Bijeljini i dalje investiranje u sportsku infrastrukturu, naročito uređenje biciklističke i kros-staze za rekreaciju.

Procenat izdvajanja za sport u Bijeljini je 3,77 odsto od gradskog budžeta, a ove godine to je 1,8 miliona KM.