latinica  ћирилица
05/07/2019 |  10:29 ⇒ 10:46 | Autor: TANЈUG

Putin: Cijeli svijet će biti pogođen ako SAD i Kina ne riješe spor

Cijeli svijet će biti pogođen ukoliko SAD i Kina ne nađu način da izađu iz trgovinskog spora, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin i dodao da je neophodno da se napusti praksa politički motivisanih restrikcija.

On je to rekao na konferenciji za novinare, nakon susreta sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom u Rimu, prenosi Tas s.

- Čitava svjetska ekonomija biće pogođena, globalna trgovina opašće za 17 odsto do 2024. godine, a svjetski BDP za dva procenta. To će biti loše za sve. Mislim da moramo da uštedimo napore da postignemo sporazume i politiku politički motivisanih ograničenja, sankcija i jednostranih tarifa - rekao je Putin.

KONTE: MOSKVA MOŽE IMATI KLjUČNU ULOGU RЈEŠAVANjU KRIZA

Moskva može imati ključnu ulogu u rješavanju raznih regionalnih sporova, saopšteno je danas iz kancelarije italijanskog premijera Đuzepea Kontea nakon njegovog sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Saglasili smo se da postoji potreba za obuhvatnijim pristupom i otvorenim dijalogom kako bismo krenuli u rješavanje ključnih regionalnih kriza od Libije do Sirije,od Ukrajine do Venecuele. Uvjeren sam da Moskva može igrati odlučujuću ulogu u rješavanju tih kriza - istakao je Konte.

Italijanski premijer je napomenuo da su tokom razgovora strane imale šansu da "detaljno govore o raznim pitanjima i ojačaju snažan odnos između dvije zemlje".

Prema njegovim riječima, tokom razgovora sa Putinom "u srdačnoj i plodonosnoj radnoj atmosferi bilo je riječi o raznim međunarodnim pitanjima".

On je ukazao na to da su Italija i Rusija ponosni na "veliku saradnju u kulturnom i naučnom sektoru te kontakte između istraživačkih centara i Univerziteta".

Konte je dodao da prijateljski odnosi između Italije i Rusije "imaju veliki potencijal koji te dvije zemlje treba da svakodnevno razvijaju zbog sutrašnjice, bezbjednosti, dobrostanja i jednakosti".

Putin je juče boravio u jednodnevnoj posjeti Rimu tokom koje se sastao sa papom Franjom, predsjednikom Serđom Matarelom i premijerom Đuzepeom Konteom.