latinica  ћирилица
05/07/2019 |  14:51 ⇒ 14:56 | Autor: RTRS

Gvozdenović: Ne dozvoliti da individualni zaborav ugrozi našu nacionalnu svijest

Program obilježavanja stradanja Srba na području Podrinja, biće organizovan sutra na gradskom groblju u Bratuncu sa početkom u 11 časova.
Zoran Gvozdenović - Foto: RTRS
Zoran GvozdenovićFoto: RTRS

Program počinje parastosom ubijenim i poginulim Srbima Podrinja u 11 časova na gradskom groblju u Bratuncu, zatim se nastavlja polaganjem vijenaca na Spomen krstu. Za 12 časova planirano je obraćanje zvaničnika i svečani program.

Prema podacima objavljenim od strane Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, od 1992. do 1995. godine na području Srebrenice, Zvornika, Skelana, Milića, Bratunca i Vlasenice ubijeno je 2477 Srba, a na širem području srednjeg Podrinja i Birča 3.500 Srba.

Povodom sutrašnjeg obilježavanja razgovarali smo sa predsjednikom Boračke organizacije opštine Bratunac Zoranom Gvozdenovićem.

Za početak, možete li nam reći nešto više o radu OBO Bratunac?

- Boračka organizacija Opštine Bratunac je od ove godine dobila novo rukovodstvo na čelu sa mnom, a koje je već u prvim danima svog rada donijelo korjenite promjene, bar kada je riječ o što većoj pomoći prema borcima, odnosno novčanim sredstvima i moralnoj podršci koju im pružamo svakodnevno. Takođe, od početka rada ove Organizacije na čelu sa mnom, ja sam odlučio da veliki značaj damo i očuvanju brojnih spomen - obilježja u našoj opštini, te smo krenuli i u njihovu restauraciju.

Zašto vam je bitna kultura sjećanja?

- Kao što sam i naveo u svom zvaničnom saopštenju, godina za godinom prolaze, a mjesta na kojima su stradali i stvarani temelji naše zemlje, od ratnih dešavanja pa do danas, skoro su pusta. Međutim, još veće izumiranje im prijeti našim nesavjesnim odnosom, bar jednom u godini, kada obilježavamo te tužne, ali značajne datume, te se prisjećamo i pominjemo njihova imena, zarad prošlosti koju ne smijemo zaboraviti, ali i budućnosti koju moramo graditi, jer ne smijemo dozvoliti da naš individualni zaborav ugrozi kolektivnu nacionalnu svijest o stradalničkom putu naših žrtava i boraca koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske.

Da li se ovakvim obilježavanjima može podići svijest o važnosti procesuiranja zločina?

- Naravno da može, ali kao prvo, obilježavanjem želimo probuditi svijest upravo naših građana. Kao što sam i pomenuo u prethodnom kontekstu, jer smo svjesni da ovozemaljski sud, odnosno, sadašnji Sud i Tužilaštvo BiH jednostavno nema ili ne želi da osudi i stradanja našeg naroda, pa nam je jedina nada da vjerujem u onaj nebeski sud, pred koji ćemo svi doći, ali i prije njega, želimo sačuvati, a katkad, opet na konto Suda i Tužilaštva Bih te datume i naše žrtve i odbraniti i sačuvati od zaborava.

Koje još aktivnosti provodi OBO Bratunac? Imate li neke planove za naredni period?

- Što se tiče aktivnosti Boračke organizacije opštine Bratunac, uglavnom smo naše prve projekte oko restauracije spomen - obilježja, a takođe smo uručili i brojne novčane pomoći našim borcima i osobama kojima je naša pomoć najpotrebnija. Ono što bih svakako naglasio i izdvojio kao aktivnost, jeste da smo sa izborom novog rukovodstva, na moje insistiranje, kao novog predsjednika, odlučili da našem radu, našim borcima, ali i žrtvama, poklonimo što veću medijsku pažnju, jer njihove žrtve i podvizi ne smiju biti zaboravljeni. Sa druge strane odlučili smo da budemo dostupni svim građanima 24 sata dnevno i putem medija i društvenih mreža što se pokazalo kao zaista izuzetan potez, jer nam se svakodnevno javljaju sa brojnim pitanjima i molbama koje svakodnevno ispunjavamo, te smo pokrenuli našu zvaničnu stranicu Boračka organizacija opštine Bratunac na kojoj bilo ko od građana može svakodnevno da prati naš rad i aktivnosti koje sprovodimo. Angažovao sam tim na čelu sa obrazovnim i mladim ljudima koji vođenjem ove stranice pružaju uvid u naš rad i čine ga transparentnim, ali i reprezentativnim, što su uvidjeli i brojni zvaničnici, ali i naši građani koji nam svakodnevno daju punu podršku. Ono što mi je posebno drago da mlade i nove generacije uprkos vremenu u kome živimo ipak imaju izgrađenu nacionalnu svijest i brinu se i žele učestvovati u svim obilježavanjima, ali i pomenima na sve naše žrtve i borce koji su dali svoje živote za stvaranje ove države Republike Srpske.