latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:38 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Šta građani Doboja misle o mogućem otvaranju centra za migrante?

Plan Operativnog štaba za pitanje migracija BiH da na međuentiteskoj liniji, na području federalne opštine Doboj Istok, formira migrantski centar osudili su zvaničnici Republike Srpske, ali i gradske vlasti u Doboju.

Tragom najave, naša ekipa uputila se u Prihvatni centar Duje kako bi provjerila ove navode.

Klokotnica, prvo naseljeno mjesto od entiteske linije razgraničenja nakon Doboja, pripada federalnoj opštini Doboj Istok, jednoj od najperspektivnijih u tom entitu. U fokusu našeg interesovanja ovo mjesto, sa oko 5 hiljada stanovnika, našlo zbog ideje Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH.

Prije nekoliko dana održan je sastanak Štaba za pitanje migracija u BiH i tada je kao potencijalna lokacija za smještaj migranata pomenut Prihvatni centar Duje na teritoriji opštine Doboj Istok. Toj informaciji usprotivio se Grad Doboj, ali i zvaničnici Republike Srpske.

Za razliku od njih, prve komšije Prihvatnog centra za osobe sa mentalnim poteškoćama, u kojem je trenutno oko 400 korisnika u smještanju migranata u Klokotnicu uglavnom ne vide problem. Za tu ideju mahom su čuli i ne komentarišu je rado.

 S druge strane entitetske linije razgraničenja, u Republici Srpskoj, mještani kažu, BiH bi trebalo više da pomaže migrantima, ali u pravljenju centara u njihivom komšiluku ne vide rješenje.

Gradonačelnik Doboja, usprotivio se ideji Operativnog štaba za migracije u BiH. Kako smo saznali iz Međunarodnog foruma solidarnosti – Emaus koji vodi Prihvatni centar Duje, ideji za smještaj migranata usprotivili su se i zvaničnici opštine Doboj Istok. Iako je ovaj centar svoje kapacitete stavio na raspolaganje Ministarstvu bezbjednosti BiH još 2015, zbog čega je prošle godine u njemu bilo smješteno 80-ak migranata, ove godine niko ih zvanično nije kontaktirao.

- Mi od 2019. godine nemamo nikakvog referala, nemamo potpisanog protokola, ne upućuju nam ni Služba za poslove sa strancima, niti druge agencije bilo kakve migrante pa tako ni ranjive kategorije - rekla je Amela Efendić, stručni savjetnik u Međunarodnom forumu solidarnosti.

Prema svemu sudeći najave o formiranju migrantskog centra na entitetskoj liniji neće se ostvariti. Detaljniju informaciju od resornog ministra u tehničkom mandatu do zaključenja priloga nismo uspjeli dobiti, jer na naše pozive nije odgovarao.

Smještaj migranata u BiH, uz humanitarno, odavno je i političko pitanje.

Iako od vlasti traže rješenje, ni Delegacija Evropske unije nije spremna da finansira smještaj migranata u prihvatnom centru Vučjak kod Bihaća. Ta lokacija neprihvatljiva im je zbog blizine granice sa Hrvatskom.