latinica  ћирилица
05/07/2019 |  15:45 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Medicinski fakulteti iz Banjaluke i Kosovske Mitrovice potpisali ugovor o saradnji

Dekani medicinskih fakulteta u Banjaluci i Prištini, Ranko Škrbić i Suzana Matejić, potpisali su ugovor o naučno-stručnoj i poslovnoj saradnji.

Ugovor podrazumijeva razmjenu nastavnog kadra, nastave za specijalizante,doktorske studije i zajedničko apliciranje za međunarodne projekte.

Želimo bolju naučnu i zdravstvenu budućnost medicinskih fakulteta Kosovske Mitrovice i Banjaluke, potvrdili su dekani fakulteta. Najveće interesovanje za međusobnu saradnju pokazano je za nastavu za specijalizante.

Škrbić je istakao da Ugovor podrazumijeva međusobnu razmjenu nastavnog kadra, specijalizaciju, rad na zajedničkim projektima, te uključivanje jednog broja studenata prištinskog Medicinskog fakulteta u treći ciklus doktorskih studija u Banjaluci.

- Mislim da mreža medicinskih fakulteta iz Srbije i Republike Srpske treba da bude intenzivnija i da zajednički apliciramo za različite međunarodne projekte - rekao je Škrbić novinarima.

On je podsjetio da ova dva fakulteta sarađuju od ranije, te da su studenti iz Kosovske Mitrovice imali priliku da gostuju u Banjaluci, posebno u maju kada je održan Kongres studenata medicine.

Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i ove godine upisao je rekordan broj studenata, a mnogo radi na podizanju kvaliteta nastave u okviru dentalne medicine.

Matejićeva, koja je ove godine preuzela i predsjedavanje Zajednicom fakulteta medicinskih nauka Srbije, istakla je da želi uspješnu naučnu, zdravstvenu i vaspitnu saradnju dvije visokoškolske ustanove, dodajući da to predstavlja put u budućnost.

Delegaciju Medicinskog fakulteta iz Kosovske Mitrovice, primila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

I predsjednica Srpske i banjalučki Medicinski fakultet na poklon su dobili Zadužbinu Kosova i Metohije uz želju da ih zajedno nose.