latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:54 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Vlada Srpske će pomoći sanaciju štete od nepogoda (FOTO)

Premijer Srpske Radovan Višković obećao je pomoć opštinama koje su pretrpjele štetu od nevremena, među kojima je i Srbac.

Nezapamćeno nevrijeme u Srpcu Stani Prelić odnijelo je krov, i na kuću srušilo stabla iz dvorišta.

Njeno domaćinstvo samo je jedno od više stotina pogođenih. Ukupnu štetu teško je i procijeniti.

- Ne znam, ne mogu reći kolika će šteta biti, vidite i sami da su oštećenja sa obe strane objekta - kaže Prelićeva.

Uz domaćinstva, u Srpcu su veliku štetu pretrpjeli i objekti, u kojima su smještene opštinske institucije. Dvije škole ostale su bez krova.

U OŠ "Dositej Obradović" u srbačkom selu Razboj Ljevčanski krov škole renoviran je prije pet godina, a u nedjeljnom nevremenu potpuno uništen.

U ovoj školi, kao i u ostatku opštine još zbrajaju štetu.

- Negdje otprilike, četvrtina krova je skinuta. Poslije nevremena moraćemo krečiti drugi sprat - rekao je Stanimir Vidović, ovlašteno lice u OŠ "Dositej Obradović" Razboj Lijevče.

Radove na rekonstrukciji druge oštećene škole "Јovan Јovanović Zmaj" u centru Srpca sa načelnikom opštine obišao je predsjednik Vlade.

- Letva je kovana ekserima, a lim šarafima vjetar iščupa letve. Letva se mora šarafati i neće biti problema - navodi Višković.

Srbac - Posljedice nevremena (Foto: SRNA)

Vanredno stanje u opštini i dalje je na snazi. Oko 400 domaćinstava je bez vode, a gotovo trećina stanovništva nema struju.

- Oko 1.000 domaćinstava pretrpjelo je štetu u nevremenu prije svega na krovnoj konstrukciji, ali i na ostalim dijelovima objekta. Ogromne su štete i u poljoprivrednoj proizvodnji - ističe Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Komisije za procjenu štete uskoro će na teren, pa bi precizne informacije mogle da budu poznate naredne sedmice.

Opština ne može da pomogne svima koji su oštećeni, ali će to nastojati Vlada, kaže njen predsjednik.

S obzirom na sve češće nepogode, Vlada planira novu mjeru prema poljoprivrednicima.

- U idućem periodu čak ćemo i kroz Pravilnik o podsticajima ugraditi da ona značajnija poljoprivredna gazdinstva, ona kojima je osnovna djelatnost poljoprivredna proizvodnja u suštini moraju ići na osiguranje - dodao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Vlada će obezbijediti sredstva i za ostala nevremenom pogođena mjesta.

Kako kaže premijer, lokalne zajednice još nisu izašle sa tačnom procjenom, pa bi o tome trebalo da bude odlučeno narednih dana.