latinica  ћирилица
11/07/2019 |  11:31 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Zvornik: Prinosi meda ispod svih očekivanja

Loši vremenski uslovi, kišni dani i relativno niske temperature u aprilu i maju, uticale su da prinosi zvorničkih proizvođača meda budu ispod svih očekivanja.

Proljećne kiše ugrozile su bagremovu pašu, pa će prinosi meda biti i za 90 odsto manji. Neizvjesna je i sudbina malih proizvođača.

Ovogodišnja bagremova paša potpuno je podbacila. Velike gubitke pretrpio je i Desimir Đurić iz Šepka, koji ima 70 košnica i ne pamti goru godinu.

Česti kišni dani u aprilu i maju uzrokovali su i nekontrolisano rojenje pčela, a junski dani pojavu krpelja, pa pčelari imaju pune ruke posla. Da je riječ o jednoj od najtežih godina, potvrđuje i Radovan Stevanović.

- Za 90 posto je ova godina lošija od prošle. Mi nemamo ništa unosa ove godine. Sanduci su puni pčele, ali je problem u tome što mi nemamo hljeba unutra. Pčele nisu mogle ni odakle ništa da donesu. Medilo nije ništa - istakao je Radovan Stevanović pčelar, predsjednik Udruženja pčelara Zvornika "Bagrem".

Smanjena proizvodnja meda u zvorničkom kraju ne bi trebalo da utiče na cijenu ovog proizvoda u zvorničkim trgovinama, ali će sigurno uticati na kvalitet ponude.

- Imaćemo najverovatnije uvoznike koji će da ušićare, da uvezu jeftini med i nešto tako neregularno i da to prodaju ovdje narodu našem - smatra Stevanović.

Zvornički pčelari se nadaju toplom ljetu kako bi zamedile šume, ali i povećanju subvencija lokalne uprave i Vlade Republike Srpske