latinica  ћирилица
14/07/2019 |  09:48 ⇒ 16:33 | Autor: SRNA

Dorohin: Priča o Srebrenici isfingirana

Deputat ruske Dume Pavel Dorohin izjavio je da u Srebrenici nije bilo nikakvog genocida muslimanskog stanovništva i da je priča o tome isfingirana da bi se Amerika umiješala u konflikt u BiH.
Pavel Dorohin (Foto: mojenovosti.com) -
Pavel Dorohin (Foto: mojenovosti.com)

- Bilo je važno, a to je rečeno i tadašnjem predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću da je potrebno masovno ubistvo da bi se Amerika umiješila u konflikt. To je bio razlog da se isfingira priča o Srebrenici - rekao je Dorohin za Večernje novosti.

On kaže da nikakvog genocida muslimanskog stanovništva nije bilo i da nema nijednog dokaza da je 7.000 ljudi ubijeno na jednom mjestu.

- Ne postoje satelitske fotografije, ali mediji su to drugačije prikazali - rekao je Dorohin, koji je predsjednik Komiteta Rusije za zaštitu generala Ratka Mladića.

On navodi da su Rojters, Si-En-En i Bi-Bi-Si, koji imaju zajednički centar iz kog se upravlja, dobili informaciju i objavili je bez provjere, pa su tu informaciju bukvalno proslijedili drugima, koji su je, takođe, bez istraživanja prenijeli.

Dorohin kaže da se u kadrovima koje je Si-En-En pokazivao jasno vidi da je neko drugi pucao, kao i da je način na koji Zapad hoće da predstavi srpsku vojsku potpuno netačan.

On je naveo da mu je general Mladić rekao da je suština ulaska srpske vojske u Srebrenicu bila da blokira teritoriju gdje su se odmarali muslimanski vojnici, a potom se vraćali u borbena dejstva.

- Mladić mi je ispričao da je razoružao muslimanske vojnike i pustio ih da idu. Onda je počelo bombardovanje. Bilo je jasno da je okolo puno nagaznih mina. Ko je bombardovao i ko je postavio te mine teško je reći u ovom trenutku, ali sigurno je da vojska Ratka Mladića nije - rekao je Dorohin.

On je podsjetio da su Bošnjaci pravili groblje koje je trebalo da posluži kao privid genocida, te da su dovozili leševe iz svih krajeva BiH i uspjeli da postave nekoliko stotina, a ne 7.000 kao što govore.

Dorohin kaže da su snage NATO-a, odnosno holandski vojnici, sve vidjeli i mogu posvjedočiti da je bilo borbi, ali ne tako strašnih.

On ukazuje da se najveći zločin 20. vijeka nije dogodio u Srebrenici, kao što je to rekao ambasador Njemačke u Beogradu Tomas Šib, već u njemačkim koncentracionim logorima, a njemački fašizam je najveće zlo prošlog vijeka.

Na konstataciju da je 2008. godine donesena odluka kojem se obavezuju članice Unije da u svoje zakonodavstvo ugrade kriminalozovanje poricanja genocida i ratnih zločina u Srebrenici, Dorohin je rekao da prvi put čuje za tu odluku kojom se, kako je rekao, unaprijed određuje ko je kriv, a ko je nevin.

- Kada pogledamo koliko je Srba osuđeno u Haškom tribunalu, a koliko Bošnjaka i Hrvata, sve nam je jasno. Genocida u Srebrenici svakako nije bilo. Svaka strana je štitila svoje interese. Bio je rat - rekao je Dorohin.

Govoreći o zdravstvenom stanju generala Mladića, Dorohin je rekao da loši uslovi u zatvoru utiču na njegovo zdravlje.

On je ukazao da je za srpski narod na Kosovu i Metohiji jako važan stav predsjednika Rusije Vladimira Putina i ds kao ruski deputat podržava da je Kosmet neodvojiv dio Srbije.