latinica  ћирилица
14/07/2019 |  12:59 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Pelagićevo: Otvoren Trg 9. januar i Spomen-kompleks "Vaso Pelagić" (FOTO)

U Pelagićevu je svečano otvoren Trg 9. januar i Spomen- kompleks Vaso Pelagić, u čiju izgradnju je Vlada Srbije uložila oko 400 hiljada maraka. Vlada Srpske je samo u posljednje dvije godine pomogla ovu opštinu u izgradnji infastrukturnih objekata u koje je uloženo oko 1, 6 miliona maraka

Za građane je Trg 9. januar prostor oko koga će se mještani svakodnevno okupljati. U jednom krugu su spomen- kompleks Vaso Pelagić, adminsitarivna zgrada, spomen- soba poginulim u zadnjem ratu, i crkva. 

Pomoć Vlade Srpske Pelagićevu počela je 2010. godine kada je sagrađena sportska dvorana, a kasnije nastavljena mnogim infratsrukturnim objektima među kojima i administrativna zgrada za koju je Vlada nedavno izdvojila oko 950 hiljada maraka.

- Realizovali smo mnoge projekte kao što su infrastrukturni projekti, revitalizacija određenih magistralnih i regionalnih puteva, revitalizacija makadamskog u asfalne puteve preko 45 kilometara - naveo je načelnik Pelagićeva Simo Stakić.

Pelagićevo - na Splomen-kompleksu "Vaso Pelagić" otkrivena ploča

- Vlada Republike Srpske vodi računa o svakom dijelu Srpske, nastoji na podstiče razvoj, da pomaže razvoj. Taj razvoj je lakši kada na čelu opštine imate administraciju koja je inventivna, koja želi rad i da razvija svoje područje - istakao je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Otvaranje Trga 9. januar, prvog u Posavskom dijelu Republike Srpske je za boračku organizaciju od izuzetnog značaja.

- Prosto mi moramo shvatiti značaj 9. januara, a da bi ga na pravi način shvatili, pogotovu naše mlade generacije, moramo slijedit ovakve i slične primjere - poručio je predsjednik BORS-a Milomir Savčić,

Otvaranje Trga 9. januar i Spomen- sobe Vaso Pelagić je dokaz istinske saradnje Srbije i Srpske, ističu iz Konzulata Srbije u BiH.

- Taj odnos prije svega krasi ljubav, a ja mislim da se ljubav najbolje manifestuje davanjem. Srbija daje Srpskoj za dobrobit svih građana opština koje dobijaju pomoć - dodao je generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić.

Vlada Srbije je za Dom zdravlja u Pelagićevu izdvojila još 130 hiljada evra, čija izgardnja će početi na jesen. Takođe, Vlada Srpske je za inftasrukturu Indsutrijske zone od 40 dunuma, već uložila oko 350 hiljada maraka.