latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:58 ⇒ 17:01 | Autor: SRNA

Pašalić: Institut čuvar ovdašnjih starih sorti biljaka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da resorna ministarstva potpuno podržavaju rad Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci zbog čuvanja ovdašnjih starih, autohtonih sorti biljaka koje su izvor gena otpornosti.
Boris Pašalić - Foto: RTRS
Boris PašalićFoto: RTRS

Pašalić je rekao novinarima u Banjaluci da su današnje gajene biljne kulture prihvatljive tržištu, ali i veoma osjetljive na bolesti i štetočine.

- Veliki broj autohtonih sorti koje čuva Institut nam pomažu da u okviru selekcije poboljšamo zdravstveni status gajenih biljaka - naglasio je Pašalić i dodao da će se raditi na proširenju kadrovskih i materijalnih kapaciteta Instituta, koji održava banku gena Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da je Institut, kao naučno-istraživačka ustanova, ponos Srpske, te da će resorna ministarstva pomoći dalji razvoj i unapređenje kapaciteta ove ustanove.

On je istakao da je to važno jer je u programu resornog ministarstva jedna od glavnih stvari unapređenje naučno-istraživačkog rada i podizanje naučne produktivnosti na javnim univerzitetima u Srpskoj.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Institut njihova značajna organizaciona jedinica, koja se izdvaja po broju urađenih projekata.

- Oni rade i na očuvanju genetičkih resursa, te nadziru zaštićeno područje Univerzitetskog grada, odnosno studentskog kampusa - naveo je Gajanin.

Direktor Instituta za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci Gordana Đurić zahvalila je ministrima i rektoru za najavljenu podršku i dodala da je važno obezbijediti dalji razvoj ove ustanove, jer su genetički resursi osnova za obezbjeđenje ishrane i sigurnosti hrane za ljude i životinje.

- Takođe, dio su suvereniteta svake države, a u BiH su dio suvereniteta Srpske - rekla je Đurićeva.

Ona je navela da u Institutu radi 21 radnik, među kojima je pet doktora nauka, te dodala da imaju dobru saradnju sa međunarodnim institutima.