latinica  ћирилица
16/07/2019 |  16:14 | Autor: SRNA

Garancije - želja Vlade da se što više ide u investicije

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da ne očekuje da će Vlada realizovati garancije u 2019. godini za kreditna zaduženja od 800 miliona KM, napominjući da ne bi izašla iz zakonskog ograničenja i da ih realizuje jer su garancije dozvoljene do 15 odsto BDP-a, a Srpska bi došla do nekih 13 odsto.
Vlada - Foto: RTRS
VladaFoto: RTRS

- Ove garancije su odraz želje Vlade da se što više ide u investicije, u realni sektor i da se u Srpskoj što više radi i gradi na dobrobit svih - naglasio je Višković.

Govoreći o drugoj tački dnevnog reda posebne sjednice Narodne skupštine - prijedlogu odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2019. godini kojim se odobrava izdavanje garancija Republike za kreditna zaduženja u 2019. godini, do iznosa od 800 miliona KM, Višković je naveo da se sigurno sva ta zaduženja neće moći realizovati, iako su namijenjena za infrastrukturne projekte koji trebaju Republici Srpskoj.

- Imamo neke projekte koji su u toku i čekaju usvajanje ove odluke, prije svega bolnica u Doboju. Iz ovih garancija devet miliona KM namijenjeno je za izgradnju gondole na Јahorini, za refinansiranje kredita Fonda zravstvenog osiguranja predviđeno je 60 miliona KM - precizirao je Višković.

On je naglasio da će svi projekti omogućiti funkcionisanje budžeta Republike Srpske, izgradnje, nove investicije, bolje punjenje budžeta, bolje zapošljavanje, veće prilive.

Višković je podsjetio da je su prošle godine garancije iznosile 750 miliona KM od čega je realizovano oko 400 miliona KM.

On je novinarima u Banjaluci govoreći o tačkama dnevnog reda današnje posebne skupštinske sjednice rekao da nakon što Narodna skupština usvoji odluku o prihvatanju zaduženja Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje projekta Koridor 5C - obilaznica Doboj mora je potvrditi Parlamentrana skupština BiH.

Višković je pojasnio da je zaduženje od 150 miliona evra potrebno jer je riječ o izgradnji izuzetno zahtjevne dionice na kojoj će biti dva tunela, vijadukt i nadvožnjak.