latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:51 ⇒ 12:51 | Autor: SRNA

Anđelković: Sarajevo želi da potpuno podredi i Hrvate i Srbe

Cilj sarajevske političke elite jeste da potpuno podredi i Hrvate i Srbe sarajevskoj politici, odnosno da BiH stalno vodi putem konfrontacije i sa Srbijom i sa Hrvatskom, rekao je Srni politički analitičar Dragomir Anđelković, povodom preglasavanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u toj instituciji.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Anđelković ističe da svaki pokušaj preglasavanja i majorizacije vodi ka urušavanju BiH, koja može da opstane jedino ako se uvažavaju prava svih naroda i konstitutivnih elemenata, ali da je evidentno da sarajevska politička elita to ne razumije i ne odustaje od svojih hegemonističkih namjera.

On napominje da je u takvim okolnostima Dodik odgovorno postupio kada se u Predsjedništvu BiH usprotivio pokretanju spora sa Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta i pozvao se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

- Dodik uviđa da je takva politika opasna za BiH, odnosno sve narode BiH, a srpski narod prije svega i vrlo je odgovorno što je postupio tako da spriječi ugrožavanje hrvatskog interesa u okolnostima kad Hrvati to ne mogu, nemaju snage, jer štiteći i prava Hrvata, Republika Srpska i srpski narod štiti i svoja prava. Ako bi Hrvati bili na ovaj ili onaj način ugroženi, sutra će to biti i Srbi - smatra Anđelković.

On ukazuje da je cilj "sarajevskog hegemonizma" da podredi sve druge narode BiH, pa čak i da Bošnjake iskoristi za svoje interese, a ne da radi u interesu Bošnjaka - odnosno bošnjačka elita ne radi čak ni u njihovom interesu.

- Što se tiče daljih koraka, mislim da će Republika Srpska naći načina da blokira tu odluku, ima mehanizme, ali sama činjenica da se dolazi do upotrebe tih mehanizama govori koliko je sarajevska politička elita nedalekovida i nedobronamerna jer doliva nepotrebno ulje na vatru unutar BiH i gura BiH u konfrontaciju sa svim susjedima - zaključuje Anđelković.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i Željko Komšić preglasali su juče na sjednici Predsjedništva srpskog člana Milorada Dodika usvojivši sa dva glasa "za" i jednim protiv zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac, nakon čega je Dodik najavio pokretanje mehanizma zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Narodna skupštine Republike Srpske sutra će se na posebnoj sjednici izjasniti o potvrđivanju izjave Dodika da je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o zvaničnom stavu BiH u vezi sa nastavkom izgradnje mosta Komarna-Pelješac.