latinica  ћирилица
18/07/2019 |  13:40 | Autor: SRNA

Čast otadžbine: OHR treba da ode

Iz Udruženja "Čast otadžbine" saopšeno je da OHR sa visokim predstavnikom BiH treba da ode iz BiH, jer protekcioniše samo bošnjačku stranu, ne priznaje srpske žrtve, vodi selektivnu politiku i selektivnu pravdu.
Udruženje Čast otadžbine (foto: facebook.com) -
Udruženje Čast otadžbine (foto: facebook.com)

Iz ovog udruženja ističu da je Srebrenica mjesto stradanja i Srba, ne samo Bošnjaka, i niko nema pravo da veliča bošnjačko stradanje, a minimizira srpsko, jer sve žrtve jednako bole.

- "Čas otadžbine" izražava nadu da će novoformirana međunarodna komisija dati tačne podatke šta se desilo u i oko Srebrenice od početka do kraja rata, podsjećajući da cifre govore da je izvršen zločin i nad Srbima i Bošnjacima, pri čemu bilans zločina nad srpskim življem na tom prostoru tokom cijelog trajanja građanskog rata u BiH iznosi oko 3.500 ubijenih ili nestalih.

U saopštenju "Časti otadžbine" ističe se da je u Srebrenici u julu 1995. izvršen zločin, ali ne genocid.

- Ne može se proglasiti genocid zato što je to bilo neophodno Aliji Izetbegoviću, američkom predsjedniku Bilu Klintonu i američkom državnom sekretaru Madlen Olbrajt. Neki zločin može biti definisan kao genocid samo odlukom Generalne skupštine UN, koja je 1946. godine usvojila definiciju genocida - ističe se u saopštenju.

U tom kontekstu, "Čast otadžbine" ističe da "OHR sa visokim predstavnikom BiH predstavlja korumpiranu kancelariju UN koja treba da ode iz BiH".

"Čast otadžbine" ukazuje da o nezrelosti dijela međunarodne zajednice govori izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da "ozbiljno razmišlja da svoje prisustvo na komemoracijama srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podigne na viši nivo kada se za to stvore uslovi, to jest kada pojedini govornici prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici" i njegova najava zakona o negiranju genocida u Srebrenici.

- Za njih su mnogo veće žrtve pripadnici 28. divizije armije BiH, stradali u vojničkom oružanom proboju iz Srebrenice i Žepe, od srpskih žrtava /starci, žene, deca/ na kojima se iživljavala Orićeva banda zločinaca i profitera. Ne treba nam njihovo prisustvo i iskazivanje pijeteta srpskim žrtvama, ali bi trebalo da shvate da su žrtve, ma čije one bile, iznad svake politike - poručuju iz "Časti otadžbine".

U saopštenju se navodi da bivši visoki predstavnik za BiH, njemački političar Kristijan Švarc Šiling, kada govori o negiranju genocida kao krivičnom djelu i pominje opoziv predsjednika, misli na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

- Iz svake riječi ovog srbofoba i paranoika izbija ogromna mržnja prema svemu što je srpsko, a posebno prema gospodinu Dodiku, koji je smogao snage da se izdigne iznad političke baruštine u BiH i da svima kaže da su ono što stvarno jesu - navodi se u saopštenju i ističe da Dodik nije prihvatio dalje urušavanje Republike Srpske.

U saopštenju se dodaje da je cilj da Republika Srpska bude uvedena u NATO pakt, spriječen dalji uticaj Ruske Federacije i ne bude dozvoljeno Srpskoj samostalno vođenje spoljne politike, kao i sprečavanje povratka na izvorni Dejton i po svaku cjenu raspisivanje referenduma o samostalnosti Republike Srpske.

- Za realizaciju ovih ciljeva njima su potrebni `karakterni Srbi` poput M. Šarovića, D. Mektića, Crndaka, Bosića, a ne srpske patriote koje bi ušle u novi saziv Savjeta ministara - navode iz "Časti otadžbine".

Ovo udruženje ocijenilo je da Šarovića "iritira otežan rad starog saziva Savjeta ministara zbog neprisustva HDZ-ovih ministara na sjednicama" i poručuje da ga treba upoznati o tome da je Savjet ministara u tehničkom mandatu i da su "srpski ministri" trebali dati ostavke i tako spriječiti dalje funkcionisanje "nakaradne" državne zajednice BiH.

- Prosto je nevjerovatno da novi predsjednik SDS-a traži od poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske da glasaju protiv vitalnog interesa Srpske koji je pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik - ističu iz "Časti otadžbine" i konstatuju da se Republika Srpska može spasiti jedino sporovođenjem referenduma o samostalnosti.