latinica  ћирилица
22/07/2019 |  09:12 | Autor: sputniknews.com

Ukrajina: Zelenski ubjedljivo vodi

Partija predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog ubjedljivo vodi na izborima za Vrhovnu radu sa 42,19 odsto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije Ukrajine nakon obrade 35,51 odsto glasova.

Partiju "Sluga naroda" Vladimira Zelenskog prati stranka Viktora Medvedčuka "Opozicioni blok – Za život" koji je sakupio 12,75 odsto glasova. U Vrhovnu radu će ući još i patrija bivšeg predsjednika Petra Porošenka "Evropska solidarnost" i partija bivše premijerke Јulije Timošenko "Batkivščina" sa 8,71, odnosno 8,15 odsto glasova.

Patrija "Glas" lidera muzičke grupe "Okean Elzi" Svjatoslava Vakarčuka koja se prema predizbornim anketama borila da pređe cenzus, osvoji 6,39 odsto glasova.

Konačna izlaznost je iznosila 49,84 odsto upisanih birača.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je sinoć lidera partije "Golos" da se sastanu kako bi razgovarali o formiranju koalicije u Vrhovnoj radi. Predsjednik političkog savjeta "Opoziciona platforma – za život" Viktor Medvedčuk je isključio važnost formiranja koalicije sa partijom "Slugom naroda".

Kao kuriozitet ovih izbora je to da je poslanica Vrhovne rade Nadežda Savčenko koja je bila kandidat u izbornoj jedinici broj 51 u Donjeckoj oblasti dobila samo osam glasova.