latinica  ћирилица
22/07/2019 |  10:44 ⇒ 10:48 | Autor: RTRS

Alumina: Pitanje litvanskih potraživanja pravno završeno

Menadžment Alumine oštro demantuje medijski tekst objavljen na portalu Capital.ba pod nazivom Zeleno svjetlo za izvršenje nad Aluminom, kojim se implicira postojanje legaliteta u pogledu kontroverznih potraživanja i postupka koje vodi litvanska Ukio banka i fočanski Pavgord protiv Alumine i Birača.
Alumina - Foto: RTRS
AluminaFoto: RTRS

- Najviše pravosudne instance Republike Srpske koje se bave privrednim pravom su dale svoj sud u ovom pogledu, tj. Okružni privredni sud u Bijeljini je još u aprilu 2017. godine utvrdio da ova potraživanja ne postoje, a što je 2018. godine potvrdio i Vrhovni sud RS odbijajući reviziju Ukio banke - navedeno je u saopštenju menadžmenta Alumine.

Za menadžment Alumine, pitanje litvanskih potraživanja je pravno završeno.

- Ovo je najviši interes i pobjeda Republike Srpske - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da svi drugi postupci koji se vodi od strane interesne grupe koja zastupa litvansko potraživanje samo derogiraju ranije presude najviših pravosudnih instanci i uvode potpun nered i haotično stanje u pravosuđu, gdje vladavina prava, a i intervencija tužilačkih gonjenja odgovornih potpuno izostaje.

- Shodno tome, navedeni medijski tekstovi ne oslikavaju pravno stanje stvari i kreirani su samo sa namjerom destabilizacije fabrike i istočnog dijela Republike Srpske, a i stvaranja privida legitimiteta kontroverznih litvanskih potraživanja - navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu sve navedeno, menadžment Alumine apeluje na korektnost u medijskom izvještavanju, tj. traži da mediji u svom radu uzmu u obzir značaj Alumine za njene radnike i Republiku Srpsku, jer fabrika oštećena ranijim litvanskim nedjelima, nesavjesnim procesima koji i dalje traju, može trajno biti usporena u svom razvoju, što svakako nije u interesu građana Republike Srpske.