latinica  ћирилица
22/07/2019 |  11:19 | Autor: SRNA

Milišić: BiH kasni u realizaciji u odnosu na Srbiju

Vojislav Milišić - Foto: ilustracija
Vojislav MilišićFoto: ilustracija

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglih u Republici Srpskoj Vojislav Milišić ukazuje da BiH, u odnosu na Srbiju, kasni u realizaciji Regionalnog stambenog programa i ističe da bi vlasti na nivou BiH trebalo da ubrzaju procedure.

- Vlasti na nivou BiH trebalo bi da ubrzaju procedure radi lakše realizacije Regionalnog stambenog programa na terenu, da bi što više izbjeglih, raseljenih lica i povratnika tokom ove građevinske sezone dobilo krov nad glavom - rekao je Milišić Srni.

On je istakao da prioritet u rješavanju stambenog pitanja treba da imaju raseljena, lica i izbjegli koji koriste bilo koji vid alternativnog smještaja.

Kada je riječ o povratku Srba u Federaciju BiH, Milišić navodi da taj broj iznosi svega tri odsto ako se izuzmu opštine Glamoč, Grahovo i Drvar u kojima su Srbi većina.

On ukazuje da vlasti FBiH ne stvaraju uslove za održivi povratak, jer nema zaposlenja, niti uslova za opstanak povratnika na tom području.

- Mislim da je krajnje vrijeme da bude aktivirana Revidirana strategija Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma kojom je predviđeno formiranje fonda za pravičnu nadoknadu ratom uništene i oštećene imovine u BiH - naglasio je Milišić.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbijedi trajna stambena rješenja za 27.000 najugroženijih izbjegličkih porodica, odnosno za 74.000 ljudi u regionu.

Od ovog broja, 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije 45.000 ljudi.

Ovim programom planirano je da na teritoriji Republike Srpske bude izgrađeno 4.200 stanova za raseljene, izbjegle i povratnike iz reda sva tri naroda.