latinica  ћирилица
22/07/2019 |  11:39 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

Vučić i Ader otkrili spomenik Јanku Sibinjaninu

Spomenik Јanku Sibinjanu na zemunskom Keju oslobođenja otkriven je danas u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Mađarske Јanoša Adera.
Vučić i Ader otkrili spomenik Јanku Sibinjaninu - Foto: TANЈUG
Vučić i Ader otkrili spomenik Јanku SibinjaninuFoto: TANЈUG

Vučić je istakao da nema veće časti za Јanka Sibinjanina od te da različiti narodi - Mađari, Vlasi, Srbi i Rumuni, kažu da je on njihov heroj, pojasnivši da zbog toga ovaj mađarski velikan u narodu ima više imena.

- U pravu su svi. Svako ime je tačno jer je Јanjoš Hunadi dao sebe ovim prostorima. Niko nije dao toliko sebe za Evropu, a svoj zvezdani trenutak doživeo je baš ovde, u Beogradu, 1456. godine - rekao je Vučić.

On je naveo da se danas i na katoličkim crkvama zvona oglašavaju tačno u podne, baš kao što su se po naredbi tadašnjeg pape oglašavala prije 563 godine, da bi se pomoglo Јanjošu i Beogradu.

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u istoriji.

- Mi danas živimo san Sibinjanin Јanka ili Hunjadi Јanjoša. Borimo se za zajedničke interese - interese srpskog i mađarskog naroda. Ovaj spomenik je večni dokaz prijateljstva Srbije i Mađarske - rekao je Vučić.

Ader je ovom prilikom podsjetio da Srbi i danas uz gusle slave Јanka Sibinjanina, ističući da ga slave svuda jer je "živ Sibinjanin koji je branio hrišćansku Evropu" i da živi njegovo djelo.

On je naveo da nisu slučajno odabrani simboli na spomeniku - krst i zvono, jer je Sibinjanin branio hrišćansku Evropu od Osmanlija, a zvono je značilo ujedinjenje svih u toj borbi.

- Nakon istorijske pobjede uslijedio je period mira i Turci 65 godina nisu pokušali da krenu ka Beogradu. Pobjedu su oglasila zvona crkava širom Evrope, a heroj hrišćanske Evrope se od života opraštao ovim riječima: `Bog me je više nagradio nego što sam zaslužio. On je vođa koji svog vojnika nije ostavio na cjedilu` - podsjetio je Ader.

Na današnji dan prije 563 godine, vojska koju je predvodio Јanjoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Јanko, pobijedila je otomansku vojsku na Kalemegdanu kod Sahat-kule.

Vojničku karijeru započeo je u službi despota Stefana Lazarevića, gdje se istakao kao najbolji vojnik, a, osim Srba, kao narodnog heroja slave ga i Mađari i Rumuni.

Tri nedjelje nakon pobjede nad Turcima, u okolini Beograda u kampu njegove vojske zavladala je epidemija kuge od koje je i sam obolio, a kasnije i umro.

Dobro poznati zemunski simbol, Kula na Gardošu ili Milenijumska kula i danas se u narodu naziva Kula Sibinjanin Јanka.