latinica  ћирилица
22/07/2019 |  12:07 | Autor: SRNA

Bošku Deviću potvrđena prvostepena presuda

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Boško Dević proglašen krivim za zločin protiv čovječnosti na području Ključa 1992. godine i osuđen na 10 godina zatvorske kazne, saopšteno je iz Suda.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Protiv prvostepene presude, žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH i to zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji s prijedlogom da Apelaciono vijeće u cijelosti uvaži žalbu kao osnovanu i preinači prvostepenu presudu u dijelu odluke o kazni, te da optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju.

Žalbu je izjavio i optuženi Dević jer smatra da presuda nije pravična niti zakonita, te prijedložio da Vijeće nakon provedenog postupka donese presudu kojom će se uvažiti njegova žalba i preinačiti presuda, tako što će biti oslobođen optužbi da je počinio krivično djelo za koje se tereti, te da mu se ukinu sve mjere zabrane koje su mu određene.

Devićev branilac izjavio je žalbu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da Vijeće uvaži žalbu branioca optuženog, ukine presudu i odredi održavanje novog pretresa.

Žalbe Tužilaštva BiH i odbrane optuženog, Apelaciono vijeće je odbilo kao neosnovane.