latinica  ћирилица
22/07/2019 |  12:29 ⇒ 13:09 | Autor: SRNA

Novo Goražde: Uz pomoć Vlade Srpske omogućeno normalno funkcionisanje

Načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je Srni da je tokom mandata, uz restriktivne mjere trošenja budžetskih sredstava i reprogram dugova, uspješno deblokiran opštinski budžet, što je obezbijedilo normalno funkcionisanje ove lokalne samouprave, a sve uz pomoć Vlade Republike Srpske.
Opština Novo Goražde - Foto: RTRS
Opština Novo GoraždeFoto: RTRS

- Preuzimanjem mandata u novembru 2016. godine, Opštinska uprava je bila u finansijskoj blokadi sa dugovima od oko pet miliona KM i u tom momentu je na naplatu pristiglo oko dva miliona KM kroz sudske sporove i neisplaćene anuitete za bankarske kredite i reprograme poreskih dugova. Zatečeno je i 198 otvorenih sudskih predmeta sa enormnim troškovima - navela je Petkovićeva.

Ona je istakla da je provođenje infrastrukturnih projekata jedan od prioriteta opštine Novo Goražde, a uz pomoć Vlade Republike Srpske i uz vlastita sredstva sanirano je oko 30 kilometara lokalnih nekategorisanih puteva.

- Za rekonstrukciju lokalnih nekategorisanih puteva izdvojeno je 150.000 KM, izgradnju kanalizacione mreže u boračkom naselju 65.000 KM, postavljanje sportske podloge u sportskoj dvorani 55.000 KM, izgradnju fiskulturne sale uz školski objekat Osnovne škole `Vuk Karadžić` 210.000 KM i za izgradnju pješačke staze i uređenje potoka uz školski objekat 55.000 KM - dodala je Petkovićeva.

Ona je naglasila da je sredstvima Vlade Srbije obezbijeđena izgradnja prve faze kulturno-omladinskog centra, u iznosu od 100.000 evra.

- Odlukom Vlade Srbije našoj opštini su dodijeljena sredstva u visini 651.000 KM za izgradnju i uređenje poslovnih objekata, što za nas predstavalja veliku podršku za obezbjeđenje novih radnih mjesta - dodala je Petkovićeva.

Petkovićeva je navela da je za rekonstrukciju zgrade Osnovne škole u Novom Goraždu, sredstva u iznosu od 95.000 evra obezbijedila Ambasada SAD u Sarajevu.

Ona je istakla da je pružanje primarne zdravstvene zaštite posredstvom Doma zdravlja Novo Goražde pod posebnom pažnjom Opštinske uprave.

- Kao podrška prevazilaženju nagomilanih finansijskih problema Doma zdravlja, Opštinska uprava Novo Goražde je preuzela obavezu plaćanja reprogama za dug za utrošenu električnu energiju, obezbjeđenje sredstava za održavanje i registraciju vozila, te sredstva za gorivo za sanitetska vozila i vozilo patronažne službe - navela je Petkovićeva