latinica  ћирилица
22/07/2019 |  18:06 ⇒ 23/07/2019 | 07:49 | Autor: RTRS

Odluka o skladištenju nuklearnog otpada u avgustu ili septembru

Hrvatska još nije donijela zvaničnu odluku o odlaganju radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, potvrđeno je našoj televiziji u resornim ministarstvima Hrvatske i Republike Srpske. Nameće se pitanje zbog čega su pojedini hrvatski mediji objavili da je Hrvatska već donijela ovu odluku i to odmah nakon posebne sjednice Parlamenta Srpske, na kojoj je zatraženo da se ovo pitanje između dvije zemlje riješi.

Hrvatska i Slovenija, kao vlasnici Nuklearne elektrane Krško, treba da odluče da li će nuklearni otpad odlagati na zajedničkoj lokaciji Vrbini pored Krškog ili će se svako pobrinuti za svoj dio. U ovom drugom slučaju, moguća lokacija u Hrvatskoj je Trgovska gora.

Iz Ministarstva okoline i energetike Hrvatske, RTRS-u je saopšteno da će, u skladu sa zaključcima nadležne komisije, Koordinacioni odbor obavijestiti hrvatsku i slovenačku delegaciju o tome jesu li pronašli moguće rješenje.

- Idući sastanak Koordinacionog odbora planiran je u avgustu 2019. godine, a održavanje sjednice komisije koju će organizovati slovenačka strana planirano je u septembru 2019. godine. O svim daljim aktivnostima javnost će biti pravovremeno informisana - ovo je odgovor Ministarstva na nezvanične i neprovjerene informacije o namjeri Hrvatske da odlaže otpad na Trgovskoj gori, koje su objavili pojedini mediji.

Za čelne ljude Novog Grada, koji od Trgovske gore, odvaja samo rijeka Una, objavljene informacije test su javnosti.

- Ova informacija nije pala s Marsa. Mislim da je ovo probni balon. Ispitivanje javnosti, ne toliko u Hrvatskoj - smatra Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad.

Bio test ili ne, informacija izaziva zabrinutost građana Novog Grada, koji se oštro protive mogućim namjerama Hrvatske.

Građani kažu da nije pošteno to što Hrvatska radi. A nije pošteno ni da, i pored brojnih urgencija resornog ministastva Republike Srpske, Hrvatska uporno ignoriše stavove institucija u Srpskoj i BiH. Iz ovog ministarstva upozoravaju da bi Hrvatska mogla da iskoristi i to što devet mjeseci nakon izbora nije formiran Savjet ministara. Najavljuju da će Vlada Srpske u avgustu donijeti odluku o odluku o proglašenju Parka prirode "Una".

- Mi smo učinili sve što smo mogli u ovom trenutku. I dalje predano radimo, a za razliku od prethodnog perioda imamo podršku i pomoć srpskog člana Predsjedništva. Savjet ministara, ni dok je bio u punom mandatu, a pogotovo sad kada je u tehničkom, nije nam pružao podršku, niti se na ozbiljan način bavio ovim strateškim pitanjem - rekli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

U tehničkom mandatu je i ministar Mirko Šarović, koji je odmah nakon što su se u hrvatskim medijima pojavile informacije da je donesena zvanična odluka o odlaganju otpasa, kao predsjednik SDS-a izjavio da ne preostaje ništa drugo već da se to, kao i pitanje Pelješkog mosta, ponovo nađu na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

- Potpuno je jasno, nakon objelodanjivanja ovih namjera, da je bilo suštinski pogrešno, ishitreno i zbunjujuće to što je srpski član Predsjedništva BiH pokrenuo vitalni entitetski interes u Narodnoj skupštini Srpske, konstatujući da su zaključci Predsjedništva o Pelješkom mostu, kojim se Hrvatska poziva da obustavi gradnju dok ne budu riješena i druga otvorena pitanja sa ovom zemljom, destruktivni su po interese Srpske - rekao je Šarović.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković upozorava Šarovića da nije riječ o ishitrenom potezu Dodika, koji je, kaže, imao kratak rok za izjašnjavanje Parlamenta o povredi vitalnog entitetskog interesa. Šarovića podsjeća da i njega, kao i sve srpske predstavnike u Sarajevu, Zaključak Parlamenta obavezuje da u zajedničkim institucijama radi na rješavanju svih otvorenih pitanja sa Hrvatskom.

- Imam osjećaj da Šarović želi da prebaci odgovornost, da nije odgovoran on već, drugi predstavnici. Konkretno, Dodik. Svi zajedno treba da uzmu učešće o da traže rješenje za taj problem - smatra Petković.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević ističe da je očigledno da predsjednik SDS-a učestvuje u prljavoj kampanji sa onima koji su u Predsjedništvu BiH preglasali srpskog člana.

- Očigledno je to nova koalicija i politički ambijent koji stvara SDS, konstantno ignorišući stavove institucija Republike Srpske, te degradirajući i stavljajući ih u podređeni položaj institucijama, kako Šarović voli da kaže, države BiH. To je za nas neprihvatljivo i srećom u Srpskoj nije imalo i neće nikada imati podršku - poručuje Kovačević.

Za SNSD-ovog Srđana Mazalicu, predsjednik SDS-a, očigledno radi u interesu političkog Sarajeva, jer, kako kaže, ne poštuje odluke Narodne skupštine koja je ogromnom većinom podržala Dodikov stav.